Patrik Fridén går kvar på utbildningen

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Nazisten Patrik Fridén, 25 (närmast i bild), utbildar sig till bombexpert.

Nazisten Patrik Fridén, 25, får fortsätta sin utbildning till explosionsämnestekniker, meddelar Karlskoga kommun på en presskonferens. 

Själv säger han sig inte förstå den oro som uttryckts över hans yrkesval.

– De som känner mig vet att det är överdrivet, säger han till Aftonbladet.

I går skrev Aftonbladet om Expressens avslöjande att riksdagskandidaten för nazistiska Svenskarnas Parti, Patrik Fridén, går den kommunalt drivna utbildningen i explosivämnesteknik i Karlskoga.

Med anledning av det kallade kommunen till presskonferens i dag.

Och meddelade att Fridén går kvar på utbildningen.

”Kan inte undersöka politiska åsikter”

I samband med att Patrik Fridén påbörjade sin utbildning i augusti förra året fick skolan kännedom om hans politiska åsikter. Frågan lyftes då i ett av skolans styrgruppsmöte.

– Vi kom fram till att vi inte kunde ägna åt oss åsiktsregistrering. Att vi inte kan undersöka de politiska åsikter som eleverna har, varken kommande eller nuvarande elever. Det fanns ingenting i de lagar och förordningar som finns som gjorde att vi kan avskilja eleven från hans utbildning, säger Jan Stridh, tf förvaltningschef i Karlskoga kommun på presskonferensen. 

Från kommunens håll är beskedet att de tänker lyfta frågan om hur elever med Patrik Fridéns bakgrund på högre politisk nivå. Deras förhoppning är att det kan bidra till att elever med liknande politiska åsikter ska prövas på ett annat sätt.

– Jag ser inte att det finns lagliga möjligheter som vi kan använda oss av i dag för att vidta åtgärder när det gäller den här eleven. Man får se till att minimera det för framtiden, säger Helena Frisk (S) gymnasienämndens ordförande i Karlskoga under presskonferensen.

”Inte uttryckt oro”

Patrik Fridén själv säger att oron är ”djupt överdriven”.

– Jag vet inte riktigt hur sant det är. Det är ingen som har uttryckt sin oro till mig personligen. Jag har flera kamrater i klassen som jag diskuterat det med som vet var jag står politiskt och de har inte uttryckt någon oro, säger han.

Inför Expressens publicering blev Fridén inkallad till skolans utbildningsledare.

– Vi diskuterade mest att vi båda vet hur det kan komma att se ut i tidningen. Vi hade ingen mer diskussion kring detta. Han skötte det professionellt och ansåg att mitt engagemang inte hade något med utbildningen att göra. Det var i princip det han sa, säger Patrik Fridén. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN