”Drottning Silvia stöttade i sorgen”

avIda Gustafsson

Publicerad:

Berättar i ny bok: Tröstades av drottningen på flygplanet

1 av 7 | Foto: URBAN ANDERSSON
”EN STARK UPPLEVELSE” Nya boken berättar om en drottning med ett stort hjärta.

Flera personer berättar om sina möten med Silvia i den nya boken ”Drottning Silvia - en jubileumsbok”.

En av dem är Hans Brevik som på ett plan till Thailand fick drottningens tröst i sin sorg efter sin nyss bortgångna far.

– Hon visade så mycket empati och mycket känslor, säger han till Aftonbladet.

Boken om drottning Silvia ges ut i november, men Aftonbladet har redan nu som ensam tidning fått ta del av den. I ett kapitel berättar ett antal personer i kretsen runt kungaparet om drottningen.

– Alla ville dra sitt strå till stacken inklusive kungabarnen och kungen. De tyckte att det var viktigt att lyfta fram drottningen och det arbete hon lägger ner, säger Roger Lundgren, bokens författare och chefredaktör vid Kungliga Magasinet, till Aftonbladet.

Berättelserna i boken väver fram en bild av en stark kvinna med ett stort hjärta - även för de utanför familjen.

”Såg vad jag behövde”

Drottning Silvias guddotter Josephine Zapata Génetay berättar att drottningen blev en modersfigur när hennes mor dog i cancer när hon själv bara var åtta år.

– Men redan under min mammas långa sjukdom fick jag kärlek och omsorg av en annan kvinna, nämligen min gudmor, drottning Silvia. Hon såg vad jag behövde, och hon fanns där. Under hela min uppväxt var hon ett stort inflytande, berättar Josephine Zapata Génetay.

Även de tre kungabarnen berättar om sin mor. Prins Carl Philip beskriver henne som en plikttrogen kvinna med stor portion humor. Prinsessan Madeleine beundrar sin mamma för att hon vågade prata om sexuellt utnyttjade barn i en tid när det var ett tabubelagt ämne. Äldsta dottern, kronprinsessan Victoria, berömmer sin mor: 

– Mamma arbetar extremt hårt. Hon är oerhört plikttrogen och lojal och har ett stort engagemang och omtanke om andra människor. Hon är som gjord för sin roll, skriver kronprinsessan i boken.

”Kaos i tillvaron”

Bankmannen Hans Brevik är en av de mer oväntade rösterna om drottningen. Tillsammans med sambon och goda vänner skulle han fira nyår i Thailand 2011. Av en slump fick de veta att kungaparet skulle vara med på samma plan.
Hans berättade för sina föräldrar och pappan skämtade och sa ”nu får du allt hälsa från oss”.

Kvällen innan avresan talades de vid i telefon och fadern påminde om att han skulle hälsa. Tre timmar innan taxin skulle hämta dem fick han beskedet att fadern hastigt gått bort under natten. Trots chocken och sorgen insisterade hans mor på att de skulle åka ändå.
– Vi åkte i väg och satt på planet. Det var kaos i tillvaron i och med chocken och det var svårt att fokusera och göra något, säger Hans Brevik. 

Han började skriva ner minne av sin far för sig själv. Och samtidigt hörde han faderns röst i huvudet: ”hälsa från oss”. Han berättar att han kände sig tvungen att kontakta kungaparet. För att inte störa skrev han ett brev där han berömde deras arbete. Och berättade om sin egen historia och om hans fars sista önskan om en hälsning. 

Drottningen satt på huk

Han vek ihop brevet och lämnade över det till en Säpovakt som passerade i gången.

– Det dröjde inte så länge förrän drottningen sitter på huk och ger mig en stor kram och håller mig i handen. För mig kändes det som en evighet, kanske en halvtimme. Vi satt där och pratade om känslor och vad man ska tänka på och plocka fram och hur det är att mista en förälder. Det var den största biten, att ha en mamma som ger tröst var en otroligt stark upplevelse och det betydde otroligt mycket, säger Hans Brevik till Aftonbladet.

Drottningen bad honom att tänka på alla minnen och ta hand om sin mamma. Och samtalet med drottningen gjorde ett stort intryck på honom:

– Drottningen gav mig så mycket värme och tröst. En kram från en mamma var just vad jag behövde där och då, och en hälsning till min mamma från Sveriges drottning, berättar Hans Brevik i boken. 

Skicka in din allra bästa Silviabild – vinn en bok!

Skicka in din bästa privata bild av drottning Silvia till tipsa@aftonbladet.se.

Du kan vinna ett exemplar av ”Drottning Silvia – en jubileumsbok”, som ges ut av Swedish Royal Media. Boken av författaren Roger Lundgren ges ut i början av november.

Aftonbladets redaktion utser vinnaren som koras i samband med utgivningen.

Genom att skicka in en bild ­medger du samtidigt att Aftonbladet får publicera bilden gratis.

Publicerad: