Här mobiliserar Ryssland

Ryska stridsplan står redo för strid efter att parlamentsbyggnaden i Simferopol stormades i natt.

Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk godkändes i dag som Ukrainas nya premiärminister.
Och landet han tar över är ett konkursbo - motsvarande 70 miljarder dollar har försvunnit från Ukrainas statsfinanser, enligt Reuters.

Samtidigt har Ukrainas parlament under dagen godkänt den nya koalitionsregeringen, rapporterar Reuters. Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk har godkänts som Ukrainas nya premiärminister, skriver Reuters.

”Städa upp konkursbo”

Svenska utrikesminister Carl Bildt säger till Aftonbladet att Rysslands mobilisering inte är ett tecken på att de kommer att blanda sig i konflikten. Han säger att Ryssland sedan tidigare har militära baser i närheten av Krim. Enligt Bildt skulle rysk militär inblandning skulle enligt Bildt ”drabba Ryssland självt”.

– Det är väl snarare så att de mål som Ryssland satt upp för sitt agerande har misslyckats, det ena efter det andra. Och man får hoppas att de kan ha lärt sig ett och annat av detta, säger Carl Bildt.

Han tror att det viktigaste för Ukraina nu är att regeringen förmår lugna det oroliga läget. Och att Ukraina får avtal om ekonomiska stödpaket från Internationella valutafonden, IMF.

– Det kommer att vara finansiellt betydande när det gäller stödet, men det kommer också krävas betydande och rätt dramatiska åtgärder. Då är det viktigt att det politiska stödet finns från EU för de åtgärder som Ukraina måste göra för att städa upp i det konkursbo som tidigare regim lämnat efter sig, säger Carl Bildt.

De senaste tre åren har summor som motsvarar omkring 70 miljarder dollar försvunnit från Ukrainas statsfinanser till konton utomlands, säger Arsenij Jatsenjuk enligt Reuters.

Putin agerar

Den regionala ledaren Anatoliy Mohiljov på Krimhalvön bekräftar att ett 50-tal beväpnade personer tog sig in i en myndighetsbyggnad och det lokala parlamentet i den regionala huvudstaden Simferopol under natten.

Ockupanterna har också blockerat ingångarna till byggnaderna och hissat den ryska flaggan.

Ukrainas utrikesminister Arsen Avakov meddelar att ukrainska säkerhetsstyrkor har satts i beredskap efter ockupationen.

Något som nu har fått Rysslands att höja tonen.

Rysslands utrikesdepartement säger i ett utspel att Ryssland kommer att försvara rättigheterna för ryska medborgare. Brott mot deras rättigheter "ska mötas med kompromisslösa reaktioner", enligt ryska UD.

"Ständiga flygpatrulleringar genomförs av stridsplan i gränsområdet. Personal inom flygvapnet tog sig omedelbart till flygbaserna när budskapet om hög beredskap sändes ut" meddelar departementet i ett uttalande.

Spänt läge

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turchynov har under förmiddagen varnat Ryssland att inte låta några flygplan lämna sin bas efter stormningen av regeringsbyggnaderna på Krim.

"Alla förflyttningar av ryska trupper, särskilt trupper utanför det territoriet kommer att ses som militär aggressivitet", säger Turchynov i ett uttalande enligt AP.

Ukrainas utrikesdepartement kallar nu till sig Rysslands sändebud i Kivet – och kräver samtidigt omedelbara konsultationer med Moskva, rapporterar Reuters.

Enligt TT varnar Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen Ryssland för att ta till några som helst åtgärder som kan förvärra krisen på Krim.

Området avstängt – för att "undvika blodbad"

Arsen Avakov uppger att området kring byggnaden har stängts av för att "undvika blodbad", skriver AFP.

Enligt ryska Interfax har källor på plats berättat att byggnaderna har stormats av en så kallad självförsvarsgrupp som representerar den rysktalande befolkningen på Krimhalvön.

Inga uttalanden eller särskilda krav har kommit från ockupanterna –  men däremot ska en rökgranat ha slängts då en journalist försökt få kontakt med dem.

Männen bär svarta och orangea band – en rysk segersymbol från andra världskriget, och har satt upp en skylt som lyder "Krim är Ryssland", skriver AP

Samtal till det lokala parlamentet möts av tystnad och hemsidan ligger nere och enligt Interfax bekräftar också det lokala parlamentets presstjänst att byggnaderna har blivit övertagna.

De pro-ryska stämningarna på Krim har ökat oron för att Ukraina kan splittras i en västvänlig och en ryssvänlig del, rapporterar AP.

Ryssland har tidigare ifrågasatt maktskiftet i Ukraina och anklagat de nya makthavarna för att inte kunna kontrollera den hotbild som finns mot den rysktalande populationen i landets östra och södra delar, skriver AP.

Uppgifter: Janukovytj är på lyxresort

Samtidigt hävdar den den ryska tidningen och nyhetsbyrån RBC att den avsatte president Viktor Janukovytj är i Moskva, enligt The Telegraph.

Enligt en "framträdande rysk affärsman" landade Janukovytj i Moskva i tisdags kväll och sedan åkt till en lyxresort strax utanför staden.

En väl ansedd rysk nyhetsorganisation rapporterar att Janukovytj har setts på ett hotell i Mosvka och att han nu är på ett sanatorium i borgen Kreml precis utanför staden, skriver AP.

En talesman till Vladimir Putin säger att han inte har någon information om huruvida Janukovytj faktiskt befinner i staden.

Enligt ryska Ria Breaking News har nu Janukovytj bett Ryssland att beskydda honom från de extremister som jagar honom – en vädjan som, enligt en rysk regeringskälla, har beviljats, rapporterar AP.

Janukovytj ska även ha i dag även gjort ett uttalande där en deklarerar att han fortfarande ser sig själv som Ukrainas rättmätiga ledare, skriver AP.

Publisert: