”Åkesson ljuger”
Klasskamrater till attack – SD-ledaren: De blandar ihop mig med någon annan
Jimmie Åkesson (SD) beskrev på bästa sändningstid i SVT:s ”Nyfiken på partiledaren” hur han växte upp bland hotfulla invandrargäng.
Lögn, enligt klasskamrater och lärare.
– Jag kokade av ilska när jag såg programmet. Inte mycket av det han säger är sant. Det var ett tryggt område, säger Ioan Nuca, före detta klasskamrat.
Skolkamrater och lärare som Aftonbladet har talat med anser att Jimmie Åkesson inte höll sig till sanningen under djupintervjun med psykologen Poul Perris i SVT-programmet i söndags, vilket tidningen ETC först rapporterade om.
”Det hänger ihop”
I ”Nyfiken på partiledaren” beskrev Åkesson hur området Falkvik i Sölvesborg fick en stor tillströmning av invandrare och att hotfulla invandrargäng härjade.
– Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den tiden upplevde den splittring och de problem som det skapar om det kommer många invandrare exempelvis till samma bostadshus, säger SD-ledaren i programmet.
’Fanns inga såna gäng’
Ioan Nuca, 34, före detta klasskamrat till Åkesson, har en helt annan bild. Han säger att han var enda barnet med invandrarbakgrund i klassen från första årskurs.
– Han modifierar sanningen. Det fanns inga hotfulla invandrargäng. De enda gängen i området var äldre barn som körde moped, säger Ioan.
– Vi umgicks med varandra. Jag brukade till exempel leka med Jimmie Åkessons kusiner.
’Han var ledaren’
Kari Svahn, 35, gick på samma gymnasieskola som Jimmie Åkesson. Hon håller med om att området var polariserat, men inte så som Jimmie Åkesson menar.
Konflikten fanns mellan vänstersympatiserande ungdomar och Sverigedemokrater, enligt henne. Hon upplevde att Jimmie Åkesson och hans kamratgäng betedde sig hotfullt på gymnasieskolan Furulund.
– De kom i korridoren med sina bomberjackor och kunde skrika kommunisthora eller kommunistjävel efter en. Det var obehagligt. Åkesson var inte rakad men hade bomberjacka på sig. Jag minns inte att Åkesson skrek något men han var ledaren. Det visste alla, säger hon.
’Var ganska trevligt’
För Aftonbladet beskriver Jimmie Åkesson att han minns det som att han hade en slags ”ömsesidig respekt” med ”vänsterungdomarna”.
– Jag har aldrig haft något gäng. Jag vet inte vart det kommer ifrån, om de blandar ihop mig med någon annan. Jag förstår faktiskt inte vad de syftar på, säger han.
’Sansade diskussioner’
– Vi brukade träffas och diskutera politik. Ganska, inte kanske trevligt, men det fanns en slags ömsesidig respekt som jag upplevde det. Det var ganska sansade diskussioner. Jag tycker det är jättekonstigt.
I programmet beskriver också Jimmie Åkesson hur en lärare ska ha försökt påverka elevernas politiska ståndpunkt och sagt att det bästa var att rösta på Vänsterpartiet.
”Helt barockt”
Olle Sterner var Jimmie Åkessons klassföreståndare i högstadiet och undervisade i samhällsorienterade ämnen. Han tror att det är honom som Åkesson syftar på.
– Att jag, eller för den delen någon annan lärare, skulle ha försökt påverka eleverna är helt barockt. Jag kan inte minnas någon gång som jag torgfört mina politiska åsikter inför min klass, säger Olle Sterner.
”Han var tystlåten”
Däremot håller han helt och hållet med bilden som Jimmie Åkesson målar upp av sig själv som lite tillbakadragen.
– Han var tystlåten och låg lite lågt i högstadiet, säger Olle Sterner.
Att gamla lärare och skolkamrater kallar hans minnen av uppväxten för lögner anser SD-ledaren är märkligt.
– Det är jättemärkligt, kan jag tycka, att man utifrån någons upplevelser talar om lögn. Man kan ju ha olika uppfattning om olika händelser och jag har försökt berätta min historia så uppriktigt som jag kan, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.
Sant eller falskt – så här olika tolkas uppväxten i Sölvesborg
▸ Om bostadsområdet
Jimmie Åkesson: Det var ganska polariserat. Man tyckte inte om varandra. Det hängde säkert ihop med att man inte förstod varandra, både språkligt och rent kulturellt.
Ioan Nuca, klasskamrat: Det fanns inte speciellt mycket invandrare i området och det var inte så att det strök omkring hotfulla invandrargäng. Vi umgicks med varandra.
▸ Om invandrargäng
Jimmie Åkesson: Vid något tillfälle vet jag att man hotade med kniv till exempel. Då blir man väldigt rädd. Men jag tog inte striden utan sprang hem.
Ioan Nuca: Det låter helt otroligt. Det fanns inga hotfulla invandrargäng. De enda gängen i området var äldre barn som körde moped.
▸ Om skolundervisningen
Jimmie Åkesson: Min lärare blev väldigt upprörd över att det var ett par personer på skolan som hade röstat på SD i skolvalet och gjorde väldigt stor sak av det här, ordnade temadagar och så. Det väckte min nyfikenhet.
Olle Sterner, klassföreståndare i högstadiet: Det stämmer inte att det var på grund av att eleverna hade röstat på SD. Temadagarna om främlingsfientlighet och rasism var planerade sedan långt tillbaka och ingick i ett projekt som handlade om värderingar.
▸ Om antalet invandrare
Jimmie Åkesson: Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den här tiden som jag bodde i det här lägenhetsområdet upplevde, i viss skala, den splittring och de problem som det skapar om kommer väldigt många invandrare som kommer till ett och samma bostadshus under väldigt kort tid.
Olle Sterner: Det stämmer inte att det kom mycket invandrare. Under den här perioden kom det mellan 100 och 150 flyktingar från Rumänien till Sölvesborg. Det är inte speciellt mycket.
Jimmie Åkessons citat kommer från programmet ”Nyfiken på partiledaren”.
In- och utvandringar i Sölvesborg
1981: 19 utrikes flyttningar in, 12 ut
1982: 14 utrikes flyttningar in, 26 ut
1983: 14 utrikes flyttningar in, 30 ut
1984: 22 utrikes flyttningar in, 13 ut
1985: 24 utrikes flyttningar in, 10 ut
1986: 99 utrikes flyttningar in, 27 ut
1987: 107 utrikes flyttningar in, 9 ut
1988: 190 utrikes flyttningar in, 20 ut
1989: 138 utrikes flyttningar in, 26 ut
Källa: SCB