Väder

Ovanligt mörker drog in över Sverige

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Många reagerade under tisdagsmorgonen på att himlen över bland annat Stockholm fick en mörkare färg än vanligt.

Samma fenomen drabbade under gårdagen Storbritannien med anledning av orkanen Ophelia.

– Vi tror att det här är precis det som hände i Storbritannien att det är stoft från bränder i Spanien och Portugal som gör himlen mörkare, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

I Storbritannien färgades himlen i olika färger under gårdagen med anledning av orkanen Ophelia. Dammpartiklar i luften gjorde att himlen över landet var röd, orange och gul.

Nu har även Sverige drabbats av oförklarliga färger på himlen som har varit ovanligt mörk under tisdagsmorgonen jämfört med normalt. Enligt SMHI beror mörkret på att molnen så kompakta att solen inte kan tränga igenom.

– Vi tror att det här är precis det som hände i Storbritannien och Frankrike, att det är stoft från bränderna i Spanien och Portugal som gör himlen mörkare. De kraftiga vindarna i samband med stormen Ophelia bidrar till att dra upp de här partiklarna över Sverige, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Täta moln i kombination med stoftpartiklarna som dragit in över Sverige bidrar till mörkret.

I Wales rapporterades det om så kallat blodregn efter orkanen Ophelia. Det innebär att regnet färgas rött i på grund av sand och damm från Saharaöknen som rör sig uppåt över Europa i och med lågtryck och starka vindar

Ingen anledning till oro

– Solen kommer stiga under dagen och det blir ljusare och ljusare men kommer det moln med tätare stoft senare kan det bli mörkare igen, fortsätter Engblom som poängterar att det inte finns någon anledning till oro.

Att brandrök tar sig så här pass långt är ovanligt menar han.

– Det är inte jättevanligt att brandrök tar sig så här långt, men det händer. Just nu försvagas orkanen Ophelia allt mer. Lågtrycket befinner sig över Skottland men påverkar Sverige i och med regnet som drar in, men det blir inte några orkanvindar, säger Ian Engblom.

HUR UPPLEVDE DU MORGONMÖRKRET?

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.


SNACKIS PÅ SOCIALA MEDIER

Mörkt som natten – fast det är dag. Här är några av många förvånade reaktioner från sociala medier nu på morgonen:

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Röklukt på plan kan ha samband med väderfenomenet

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder