Sebastian Kurz utropar seger – blir yngste EU-ledaren

Konservative Sebastian Kurz, 31, och hans parti ÖVP vinner det österrikiska valet.

Högerpopulistiska FPÖ går starkt framåt och kan bli ny regeringspartner.

– Jag accepterar ödmjukt detta ansvar, säger Kurz i ett segertal inför sina anhängare.

Österrikiska folkpartiet (ÖVP) är del av den nuvarande regeringskoalitionen, men blir nu det största partiet. Partiledaren Sebastian Kurz, i dag utrikesminister, blir när han bildar regering Europas yngste ledare med sina 31 år.

Kristdemokratiska och konservativa ÖVP får 31,5 procent av rösterna, vilket är en ökning med 7,5 procentenheter sedan förra valet, skriver Die Presse.

  • Socialdemokraterna (SPÖ), som i dag styr Österrike med förbundskansler Christian Kern i spetsen, får 26,9 procent.
  • Högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) ökar med 5,5 procentenheter och blir tredje största parti med 26,0 procent.
  • De gröna får 3,8 procent och hamnar utanför parlamentet som har en fyraprocentspärr. Ett ras med 8,6.
  • Neos, ett liberalt pro-europeiskt parti, landar på 5,3 och Liste Pilz får 4,4 procent.

Mer än 6,4 miljoner österrikare är röstberättigade.

Sebastian Kurz utropade sig till segrare i valet i ett tal inför sina anhängare.

– Jag accepterar ödmjukt detta ansvar. Vi har nått vårt mål och vi har gjort det omöjliga möjligt, säger han, enligt Die Presse.

Kurz lovar att kämpa med full kraft för att förändra landet och politiken.

– Vi har tilldelats ett stort ansvar av väljarna som sätter sitt hopp till oss, säger han.

Vill vänta in poströster

Den blivande förbundskanslern säger att han ämnar tala med alla partier, men väntar in räkningen av poströster som sker i veckan. Han utesluter inte en minoritetsregering.

– Jag föredrar naturligtvis att bilda en stabil regering. Om inte det går finns det andra alternativ, säger han till tv- och radiobolaget ORF, enligt Reuters.

Nuvarande förbundskansler Christian Kern meddelar att han inte tänker kliva av som ordförande för Socialdemokraterna, som tangerar resultatet från förra valet.

– Det här är inte resultatet vi önskade, men vi har kämpat bra, säger han.

”Hasta la vista”

Arnold Schwarzenegger, 70, håller på ungtuppen Sebastian Kurz. I en videohälsning till vännen och politikern Hermann Schützenhöfer önskar han lycka till, rapporterar OE24.

– Jag hoppas att allt går bra för dig, för ÖVP och Kurz. En stor seger! säger actionfilmsstjärnan och tidigare guvernören.

Han avslutar med sin mest kända filmreplik, den från Terminator-filmerna.

– Hasta la vista.

Grundades av nazist

Ett alternativ för Sebastian Kurz nu är att bilda koalition med invandringskritiska FPÖ och partiledaren Heinz-Christian Strache, 48.

FPÖ grundades av nazisten och Waffen SS-officeren Anton Reinthaller 1956. Tidigare leddes partiet av Jörg Haider som uteslöts 2005 och dog i en bilolycka 2008.

Att det blir ett samarbete mellan ÖVP och FPÖ är sannolikt, enligt Birgit Sauer, professor i statsvetenskap vid Wiens universitet. Socialdemokratiska SPÖ skulle eventuellt kunna komma att ingå i en storkoalition, men det är mindre sannolikt, skriver TT.

– Det beror på, eftersom FPÖ just nu är större än Socialdemokraterna. De konservativa vill nog hålla dem utanför eftersom det blir mycket lättare med enbart FPÖ, säger Birgit Sauer till nyhetsbyrån.

Valet till nationalrådet – det österrikiska parlamentets underhus – är ett nyval, som hålls sedan den breda koalitionsregeringen mellan socialdemokrater och borgerliga brakat samman, skriver TT.

Publisert:

LÄS VIDARE