Demonstranter lämnar gatorna i Ecuador

Av:  TT-AFP

Ett avtal som lovar billigare bränsle har fått tusentals demonstranter i Ecuador att ge upp sina protester, som lamslagit stora delar av landet.

Efter nästan tre veckor vände demonstranterna hemåt på torsdagskvällen, sedan en överenskommelse mellan regeringen och protestledarna slutits.

– Vi är antagligen väldigt trötta. . . så det är dags att gå hem, sade protestledaren Leonidas Iza inför 4 000 demonstranter i huvudstaden Quito efter uppgörelsen.

Demonstranterna bussades sedan lugnt ut ur staden, medan många viftade med såväl Ecuadors som ursprungsbefolkningens flagga.

Demonstranterna tillhör ursprungsbefolkningen och har protesterat mot landets höga levnadskostnader. Skenande bränslepriser blev den tändande gnistan och har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor de senaste veckorna.

Uppgörelsen med regeringen betyder att bensin- och dieselpriserna sänks med ytterligare fem cent per gallon (som motsvarar nästan 3,8 liter), utöver de tio cent som regeringen redan hade gått med på. Överenskommelsen medlades fram av katolska kyrkan.

Landets president Guillermo Lasso skriver på Twitter att parterna lyckats uppnå ”det högsta värdet som vi alla strävar efter: fred i vårt land”.

I en radio- och tv-sändning under torsdagskvällen sade Lasso att ”det är dags att läka såren, att övervinna splittringen bland ecuadorianerna och förenas i ett enda mål: att återuppbygga Ecuador.”

Fem civila och en polis har dött sedan protesterna startade den 13 juni. Hundratals har skadats och runt 150 personer har gripits.

Publisert: