Jan Emanuel har polisanmält Tomas Eneroth för sexuellt ofredande

Publicerad 2021-12-03

Jan Emanuel Johansson har polisanmält infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Ministern ska ha tafsat på en kvinna under en partikongress.

Socialdemokraterna har utrett det internt och menar att det är utagerat.

– När det kommer till allvarliga anklagelser förtjänar alla en opartisk och rättssäker prövning. Det är a och o, säger Jan Emanuel.

S-profilen och entreprenören Jan Emanuel Johansson vill att anklagelserna mot Tomas Eneroth (S) utreds av jurister.

Händelsen har utretts internt av Socialdemokraterna, som lagt det bakom sig. Därför gjorde Jan Emanuel en anmälan.

– Om man vet att något är fel och inte gör något åt det, då är man en liten lort. Det var Astrid Lindgren som sade det, säger han.

– Någon jävla ordning måste det vara i ett parti, som någon sade någon gång.

Socialdemokraterna utredde internt

Inrikesministern ska ha tafsat på en kvinna. Eneroth beklagar och menar att han lagt sin hand på kvinnans rygg när han skulle hälsa – inte hennes rumpa.

– Jag tror man behöver titta på saker och ting objektivt. Ponera att jag var minister och åker för fort till ett partimöte. Jag överskrider med 27 kilometer i timmen. Är det en ombudsman som ska utreda om jag får böter eller inte? Alla skulle säga att en rättsrådande myndighet måste ta över. Inte partiet, säger Jan Emanuel Johansson.

Jäviga partiutredningar

Han menar att det krävs en rättslig utredning. Ett parti är för jävigt.

– Nu har vi ett statsråd som är anklagad för ett brott. Kommer alla dina misstankar släppa om det är en partikamrat till honom som kommit fram till att det inte var så allvarligt?

Anklagelserna utreds av Särskilda åklagarkammaren.

– Särskilt något så allvarligt som ett sexualbrott skulle jag ge vad som helst för att det skulle tas upp i ljuset och utredas. Jag vill att det ska bli svart på vitt.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Jan Emanuel Johansson.
Jan Emanuel Johansson.

Tomas Eneroth utsågs till minister

Magdalena Andersson (S) har sagt att hon tror på Eneroth och kritiseras för att föregå förundersökningen. Hon har KU-anmälts av Sverigedemokraterna.

Jan Emanuel Johansson kliar sig i skägget över telefon.

– En statsminister är en människa med mycket makt. Är det en pågående rättsprocess är alla eniga om att man inte uttalar sig i enskilda fall. Att ge uttryck för det som statsminister hade jag själv kanske undvikit, säger Jan Emanuel Johansson.

Under tiden har Tomas Eneroth utsetts till minister. Enligt honom har han inte kallats till förhör men välkomnar utredningen.

– Jag tycker det är bra. För det innebär, för min egen del och alla inblandade, att man kan få ett avslut. Jag hoppas det går fort, men jag kan inte ha en åsikt om det, säger ministern till Aftonbladet.

Anmälan – en solidarisk handling

Tidigare i år anklagades moderaten Hanif Bali för sexuella ofredanden av en flicka. Förundersökningen lades ner.

Jan Emanuel Johansson är god vän med Bali och menar det bara är genom en rättslig prövning en person kan bli friad eller fälld.

– Jag vill vara tydlig med att jag inte lägger några som helst moraliska eller etiska värderingar i det här. Det är bara utifrån rättsprincip.

Han känner även Tomas Eneroth sedan sin tid i riksdagen.

– Det här är inte en kollegial handling till Tomas Eneroths favör, det är lika mycket för kvinnan.

Du är själv Socialdemokrat. Påverkar det här din röst inför valet nästa år?

– Det här har ingenting med politik eller politisk ideologi att göra. Jag tror på Socialdemokratin och vill inte att den ska falla sönder, säger Jan Emanuel Johansson.

LÄS VIDARE