Nyheter

Porosjenko återvänder till Ukraina

Av: 

TT

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko säger på presskonferensen att han inte oroar sig för att gripas när han återvänder på måndag.
Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko säger på presskonferensen att han inte oroar sig för att gripas när han återvänder på måndag.

NYHETER

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko ska återvända till sitt hemland på måndag för att ställas inför rätta för landsförräderi.

Den tidigare presidenten nekar till brott och anklagar sin efterträdare för att försöka misskreditera honom.

– Jag kommer att återvända till Ukraina för att kämpa för Ukraina, säger Porosjenko på en presskonferens i Polens huvudstad Warszawa på söndagen.

Ukrainska åklagare anklagar Porosjenko, en av Ukrainas rikaste affärsmän, för inblandning i försäljningen av stora mängder kol som hjälpte till att finansiera ryskstödda separatister i östra Ukraina under åren 2014–2015. Domstolen i Kiev har redan fryst Porosjenkos tillgångar som en del av utredningen.

Porosjenko insisterar på att han är oskyldig och stämplar åtalet mot honom som politiskt motiverat. Han anklagar sin efterträdare, president Volodymyr Zelenskyj, för att försöka misskreditera honom som ett sätt att flytta fokus från landets utbredda ekonomiska problem och stigande dödsfall under coronapandemin.

Trots anklagelsernas allvar ger Porosjenko ett optimistiskt intryck. På frågan om han förväntar sig att gripas när han återvänder hem svarar han:

– Definitivt inte.

Anklagelserna är de senaste i en rad anklagelser som riktats mot Porosjenko sedan han förlorade mot Zelenskyj i presidentvalet 2019, och kommer samtidigt som Ryssland har mobiliserat soldater längs den ukrainska gränsen och USA har uttryckt oro för att Rysslands president Vladimir Putin planerar att invadera landet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: