Coronapandemin

Lastbilskonvoj invaderar stad: ”Håll er borta”

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Polisen i Kanada uppmanar folk att hålla sig borta från centrala Ottawa, skriver CTV News.

En kilometerlång konvoj av restriktionskritiska lastbilschaufförer väntas invadera staden i helgen.

– Vi planerar för ett brett spektrum av risker: motdemonstrationer, blockerade vägar, störningar i samhällskritisk infrastruktur, brottslighet och våldsamheter, säger Trish Ferguson, polischef, Ottawa.

En flera kilometer lång lastbilskonvoj har under en längre tid kört rakt igenom Kanada för att demonstrera sitt missnöje över de restriktioner som drabbar de som väljer att inte vaccinera sig.

I helgen väntas lastbilarna rulla in i landets huvudstad Ottawa – och polisen rustar nu inför deras ankomst.

– Deras synsätt är oacceptabelt och representerar inte kanadensarnas inställning, säger Justin Trudeau, premiärminister, Kanada.

Polisen har mottagit direkt hot

I takt med att konvojen närmar sig huvudstaden så har tonläget på sociala medier eskalerat. Förutom lastbilarnas ankomst väntas även stora motdemonstrationer genomföras, rapporterar CTV News.

Polisen hanterar även en omfattande desinformationskampanj. På sociala medier sprids det falska budskapet att polisen i Ottawa håller med vaccinmotståndarna. Kampanjen har inneburit en ökad hotbild mot huvudstadens poliser.

– Under de senaste 24 timmarna har vi mottagit ett direkt hot från motdemonstranter som innebär att våra polisers säkerhet är i fara, säger Peter Sloly, polis, Ottawa.

Nya covidvågor sköljer över landet

Samtidigt som konvojen kör land och rike runt så har covid-19 fortfarande ett grepp om landet. Totalt har över tre miljoner kanadensare smittats – dessutom har en ny, undervariant, till omikron upptäckts i landet.

Kanadas folkhälsomyndighet har bekräftat att ett utbrott bestående av 51 patienter har smittats av omikronvarianten med namnet BA.2.

”Vi fortsätter att övervaka alla varianters inverkan. Kanadas regering vet att vaccination, i kombination med övriga restriktioner, är nyckeln till att dämpa smittspridningen”, skriver myndigheten i ett mejl till CTV News.

”Kom fredfullt. Kom respektfullt. Eller kom inte alls.”

Lokalpolitikerna i staden uppmanar demonstranterna att hålla sig borta, om deras plan är att förstöra infrastruktur och orsaka upplopp.

”Ni är inte välkomna här. Ni har rätt att demonstrera. Ni har rätt att inte hålla med. Ni har inte rätt att skada vår infrastruktur, ta hit våldsamheter, eller sprida ert budskap om hat, främlingsfientlighet och rasism till de som inte håller med er. Kom fredfullt. Kom respektfullt. Eller kom inte alls.”, skriver Catherine McKenney, lokalpolitiker, Ottawa.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Sociala medier

Kanada

Ottawa

Omikron