Taiwans oro: Kina närmar sig ön

Kina ökar trycket mot Taiwan.

Krigsfartyg har överträtt en viktig gräns medan superdrönare patrullerar runt ön.

– Fientliga styrkor kan attackera när som helst, Joanne Ou på Taiwans UD.

USA:s talman Nancy Pelosis resa till Taiwan har rört upp starka känslor i Kina. Bara timmar efter att hon lämnat den självstyrande ön inledde Kina sin största militärövning någonsin.

Superdrönare patrullerar över Kinmen-öarna i Taiwansundet och kraftiga detonationer har hörts när projektiler avfyrats över havet, enligt AFP. Kina har bekräftat att man kommer att använda sig av skarp ammunition.

Under fredagsmorgonen uppgav Kina också att man för första gången avfyrat robotar över ön. En stor provokation, enligt Vita husets talesperson John Kirby.

– Vi förväntade oss att Kina skulle kunna ta såna här steg, faktum är att jag sa det till er för några dagar sedan, säger han på en pressträff.

– Vi förväntar oss att det kommer att fortsätta de närmaste dagarna.

En kinesisk projektil avfyras i sambans med övningar i området i dagarna.
En kinesisk projektil avfyras i sambans med övningar i området i dagarna.

Korsat viktig gräns

I ett uttalande säger Taiwans försvarsministerium att robotarna flugit över och inte orsakat någon skada på ön. Men oron är stor efter det ökade trycket från grannlandet.

Enligt försvarsdepartementet har Kina korsat ”mittpunkten” mellan Taiwan och fastlandet. Krigsfartyg och stridsflyg ska ha tagit sig över den informella gräns som tidigare respekterats av båda parter.

– Fientliga styrkor och deras cyberarmé kan inleda attacker när som helst. UD ska därför fortsätta vara vaksamt. Om något onormalt inträffar kommer vi att svara snabbt och hantera det på ett sätt som är lämpligt, säger Joanne Ou, talesperson på Taiwans utrikesdepartement.

Taiwanesisk militär övar.
Taiwanesisk militär övar.

Efter den ”ondsinta” och ”provocerande” resan till Taiwan, som Kina anser tillhöra sitt egna territorium, har Kina även beslutat sig för att införa sanktioner mot Nancy Pelosi och hennes närmaste familj.

– Trots Kinas allvarliga oro och motstånd insisterade Pelosi på att besöka Taiwan, blanda sig i Kinas inre angelägenheter, undergräva Kinas suveränitet och territoriella integritet, säger en talesperson till departementet.

Citrusfrukter och sand

Situationen riskerar att leda till ett handelskrig mellan Kina och Taiwan, enligt experter. Kina har redan stoppat importen av citrusfrukter och fisk från Taiwan samtidigt som man blockerat exporten av sand till grannlandet.

Men styret i Taiwan oroar sig även för att Kina ska upprätta en handelsblockad som en hämnd för Pelosis besök. Taiwan är världens största underleverantör av halvledare och ett totaltstopp skulle kunna utlösa en global kris för elektronikindustrin.

Forskarprofessorn Mikael Mattlin vid Utrikespolitiska institutet tror dock att risken för en handelsblockad är låg.

– Den här situationen kommer ganska olämpligt för Kinas ledning, så det är mera nu en defensiv reaktion. Ledningen är tvingad att reagera i och med att det är ganska kort före partikongressen, och ledningen har hemskt lite utrymme då allmänna opinionen pressar på, så de valde att göra en poäng här, säger han till svenska Yle.

– Vad jag menar är att skulle Pelosi inte ha åkt dit skulle vi inte ha sett den här situationen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN