Sverige är redo att ta emot rumänska covidpatienter

Rumäniens läkare slår larm om en desperat situation i coronavården.

Samtidigt har Sverige lägst antal iva-patienter i EU per miljoner invånare.

Nu meddelar SKR att Sverige har sagt ja till att ta emot patienter från landet vid behov.

Rumänien vill ha EU-ländernas hjälp. Läkarkåren slår larm om en ohållbar vårdsituation. Enligt statistiktjänsten Our world in data har Rumänien och Bulgarien flest intensivvårdade i EU per miljoner invånare, av de EU-länder som mäts.

Samtidigt har Sverige lägst antal iva-patienter.

I går landade två svårt covidsjuka rumäner i Danmark för att få intensivvård i Danmark. De lades in på universitetssjukhuset i Århus, enligt TV2 Østjylland.

Enligt den regionala vårdchefen Ole Thomsen kom det en statlig begäran om hjälp till regionerna, då det totalt är 10 till 15 personer som behöver vård.

Nu meddelar SKR att även Sverige har beredskap för att ta emot patienter från Rumänien.

”Rumänien har bett EU-länderna om hjälp att ta emot och vårda svårt covid-sjuka patienter. Sveriges 21 regioner har fått frågan via Socialstyrelsen och har gemensamt gjort bedömningen att Sverige har möjlighet att hjälpa till”, skriver SKR:s presstjänsten till TT.

Patienter på ett överfullt sjukhus i Bukarest.
Patienter på ett överfullt sjukhus i Bukarest.

Bedömningen kommer enligt SKR ske vid varje unik förfrågan utifrån aktuellt läge. I dag söndag har det inte kommit någon förfrågan att ta emot patienter från Rumänien till regionerna.

”Vi förlorar hundratals varje dag”

Pandemin har vält den rumänska vården på ända de senaste veckorna. Chefer i landet har beskrivit det som ett rent ”helvete”, eller som en ”överfylld Noaks ark som människor klamrar sig fast vid”.

”Vi är desperata eftersom vi förlorar hundratals patienter som dör på rumänska sjukhus varje dag”, sa organisationen Läkarkollegiet i Bukarest i mitten av oktober enligt SvD.

Anledningen till den stora smittspridningen är den låga vaccinationsgraden, enligt DN. Endast 30 procent av Rumäniens befolkning har vaccinerat sig.

Sverige i botten på iva-listan

Av de EU-länder som statistiktjänsten Our world in data mäter toppar nu Rumänien tillsammans med Bulgarien listan över flest intensivvårdade i EU i relation till befolkningen.

Sverige har lägst antal Iva-patienter. Här personal på Östra sjukhuset i Göteborg.
Sverige har lägst antal Iva-patienter. Här personal på Östra sjukhuset i Göteborg.

Båda länder har runt 98 intensivvårdade per miljoner invånare.

Längst ner på listan hittar man Sverige, som enligt sajten har 2,66 intensivvårdade per miljoner invånare.

Sajten hämtar sina siffror från Europeiska smittskyddsenheten, och visar siffror från totalt 20 av 27 medlemsländer i EU. De länder som inte är med i statistiken är Grekland, Kroatien, Lettland, Litauen, Polen och Ungern och Slovakien.

Publisert: