Sorg och chock i Hässelby – "en sådan tragik"

Marielle Theander Olsson/TT

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2021-11-15

Ljus, blommor och gosedjur har placerats utanför bostadshuset i Hässelby.

Sorgen ligger över området efter mordet och mordförsöket på två små barn.

– Barnen, barnen, barnen. Det är en sådan tragik, säger Mary Lennborg.

Den bitande vinden gör att Fredrik Magnusson måste täcka tändstickan med handen. Till slut lyser ljuset upp. Bredvid har han lagt en rosa mjukisbjörn och några röda rosor.

– Jag är mållös. Det blir bara allt mer gränslöst. Gängkriminella visst, det är också tragiskt, men det här alltså, säger han.

Han jobbar som personlig assistent i Hässelby och känner stadsdelen väl. Likt många andra som samlats kämpar han med tårarna.

– Det känns viktigt att tända ett ljus och visa sitt deltagande. Att se platsen på det här sättet är känslomässigt starkt.

Mary Lennborg, som bor i området, har stannat till, står lite på avstånd med tårarna rinnande längs kinderna.

– Jag känner dem inte, men jag tror jag vet vilka det är. Jag försöker känna in, man har inga ord. Alla är så chockade, säger hon innan hon vandrar vidare till den lokala kyrkan för ett volontärsmöte.

”Fruktansvärt tragiskt”

En man som bor i samma trapphus som de drabbade barnen berättar hur han hade nattat sin yngste när han hörde två dunsar på söndagskvällen.

När han tittade ut genom fönstret såg han först ingenting. Men efter en stund blinkade blåljusens reflektioner i grannfönstren.

– Jag tittade ner och såg massor av ambulanser och polisbilar. Då var de i full fart här nere och höll på med hjärt- och lungräddning. Det höll på så i kanske en halvtimme-timme, tills ambulanshelikoptrarna kom, säger han.

TT: Vad känner du i dag?

– Det är svårt att greppa. Det är svårt att förstå hur någon kan göra en sådan sak, speciellt när man har barn själv. Jag kan inte se det framför mig. Fruktansvärt tragiskt. Svårsmält.

Ett av barnen har avlidit och det andra har livshotande skador. En man och en kvinna, som har en nära relation till barnen, misstänks för mord och mordförsök. Kvinnan släpptes på måndagskvällen på fri fot eftersom misstankarna försvagats, enligt åklagaren. Mannen är fortsatt anhållen.

Kyrkan öppen

Stadsdelsförvaltningen i Hässelby-Vällingby i Stockholms stad har aktiverat sin krisledning. En krisstödjargrupp är på plats under måndagen.

– Det handlar om att trygga våra invånare så gott det går när något sådant här fruktansvärt händer. De går ut och möter upp personer som är oroade och pratar med folk som bor i närheten och erbjuder samtal, säger stadsdelsdirektören Susanna Halldin Olsson.

Kyrkan har öppnat en lokal för den som vill prata. Samverkan sker också med utbildningsförvaltningen som har hand om skolor och förskolor.

– Jag tror att en sådan här händelse skakar om en på något sätt, oavsett vad man jobbar med eller var man bor och lever. Man tänker att det är sådant som inte ska kunna hända, säger Halldin Olsson.

Kyrkoherde David Kindbom förklarar att han mött många upprivna människor efter händelsen.

– I dag är det många tankar: sorg, förtvivlan, oro. När barn drabbas blir det extra känsligt. Då väcks så många frågor. Hur kan det hända? Vad är det som gör att det händer? Jag tänker på alla barn som berörs – skolkamrater och kompisar, säger han.

– Det är svårt att ta in och förstå hur det här kan hända.

Följ ämnen i artikeln