Spanien stänger bastuklubb efter utbrott av apkoppor

Apkopporna sprider sig i Spanien.

Ett utbrott har spårats till en bastuklubb.

– Vi ska försöka dämpa spridningen av detta virus så mycket som möjligt, säger hälsochefen Enrique Ruiz Escudero.

För dagar sedan slog Spanien nationellt larm om spridningen av en mycket ovanlig sjukdom.

Nu har ytterligare 23 fall av apkoppor rapporterats i landet.

Totalt har 30 personer bekräftats vara smittade. Det gör Spanien till landet med flest fall i hela världen just nu, rapporterar El Pais.

Nu har myndigheterna i Madrid identifierat ett utbrott som spårats till en bastuklubb som flera homosexuella män ska ha besökt, rapporterar Reuters.

Smittspårar för fullt

Chefen för Madrids regionala hälsomyndighet, Enrique Ruiz Escudero, uppgav under fredagen att myndigheterna jobbar aktivt med att försöka smittspåra och stoppa spridningen.

Ytterligare 18 misstänkta fall är under utredning i Spanien, varav 15 i Madrid, 2 på Kanarieöarna och 1 i Andalusien. En av dem är kvinna, resten män. Medelåldern på de smittade patienterna är 35 år och samtliga har milda symtom som inte kräver sjukhusvård, rapporterar El Pais.

Madrid.
Madrid.

Folkhälsomyndigheten kommer att genomföra en ännu mer detaljerad analys för att ta kontroll över smittan, bryta smittkedjorna och försöka dämpa spridningen av detta virus så mycket som möjligt, säger Enrique Ruiz Escudero.

Ett fall i Sverige

En infektion av apkoppor leder ofta till utslag, sår och blåsor som i regel är milda och kan spridas till bålen, armar, ben, händer, fötter och ansikte. Patienter kan även få feber och svullna lymfkörtlar. Om smittan är sexuellt överförd kan patienten få blåsor på könsorgan och kring analöppningen.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har omkring 80 fall av apkoppor registrerats hittills i 11 länder och 50 fall är under utredning. Den 7 maj upptäcktes det första fallet i Storbritannien efter att en man kommit tillbaka från en resa till Nigeria.

Under torsdagen meddelade svenska Folkhälsomyndigheten att ett fall konstaterats i Stockholm. Det är det första fallet i Sverige någonsin.

Regeringen har klassat apkoppor som allmänfarlig sjukdom för att kunna vidta smittskyddsåtgärder. Apkoppor är nu anmälningspliktigt och gör att vården måste rapportera fall till Folkhälsomyndigheten.

– Tidigare har man sett mer allmänna hudutslag över kroppen. Nu ser vi att sjukdomen är sexuellt överförd och hudutslagen är lokaliserade till genitalierna, säger Klara Sondén, infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Publisert:

LÄS VIDARE