Tre anhållna i Malmö – tankade bensin i flaskor

Petra Weiss/TT

Jonas Grönvik/TT

Uppdaterad 2022-04-18 | Publicerad 2022-04-17

Tre personer har anhållits efter att de tankat bensin i pet-flaskor på en mack, i samband med nattens oroligheter i Rosengård i Malmö.

Räddningstjänsten kunde inte arbeta säkert i området, och lät flera mindre bränder brinna ut.

Efter ett antal relativt lugna timmar i Malmö blossade upploppsstämning upp igen i Rosengård vid 23-tiden på söndagskvällen.

En stor folksamling som främst bestod av ungdomar befann sig i området då flera bränder anlades på Ramels väg. Polisen möttes av stenkastning och svarade med tårgas för att skingra upprorsmakarna och ta kontroll över området. Först vid 03-tiden hade läget lugnat ner sig.

Åtta personer omhändertogs för störande av den allmänna ordningen. Tre personer har också anhållits misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– De har setts tanka vid en bensinmack och fyllt bensin i pet-flaskor. De misstänks ska ha planerat att använda de bensinfyllda flaskorna som någon form av molotov-cocktail, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Tände eld på skola

Anmälningar har också upprättas om våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse i flera fall och grov mordbrand.

Det sistnämnda gäller delar av Rosengårdsskolan som sattes i brand strax efter 00.30. Det är oklart hur mycket av skolan som är förstörd.

– Det ska ha brunnit inne på skolan, därav rubriceringen. Vi kommer bland annat gå igenom kameramaterial för att se om något kan leda oss framåt i utredningen, säger Annas.

Även flera personbilar sattes i brand och ett miljöhus brandskadades.

Räddningstjänsten kunde inte rycka ut på alla bränder i området på grund av säkerhetsläget och fick vänta med att släcka en del bränder som inte bedömdes ha risk för spridning.

– Vi har biträtt räddningstjänsten under släckningsarbetet i flera ärenden, för att de ska ha kunnat arbeta tryggt och säkert på platsen.

Sköt varningsskott

Vid en situation under natten avlossade två poliser varningsskott.

– Det kommer att utredas, vilket är rutin då poliser avlossar sitt tjänstevapen i tjänsten. Det stannade vid varningsskott, ingen skadades, säger Annas.

Ingen har heller rapporterats skadad under händelserna.

– Ingen ska ha behövt åka till sjukhus, varken polis eller allmänhet.

Flera polispatruller stannade kvar över natten för att vara beredda på eventuellt ytterligare upplopp. Även på måndagen är polisen på plats i området, för att öka tryggheten, i samverkan med lokala föreningar och representanter från kommunen.

– Just nu är det lugnt i Malmö. Vi jobbar med trygghetsskapande åtgärder, det handlar om att vara på plats med fotpatrullering och våra fordon, säger Annas.

Bränner Koranen

Upploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande ”valturné” i Sverige bränner islams heliga skrift Koranen.

De senaste dagarna har han besökt – eller annonserat att han planerar att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som har följts av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Minst ett 40-tal personer har gripits eller anhållits, flera av dem minderåriga. Totalt 26 poliser ska ha skadats.

Polisen klargör på sin sajt att drönare med kameror ska användas för att övervaka delar av Rosengård mellan klockan 21.00 på måndagen och 08.00 på onsdag.