Niclas Vent

Därför är Natos fokus framåt inte Ryssland

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En Merlin-helikopter lyfter från flygdäcket på HMS Queen Elisabeth, den ena av Storbritanniens två nya, stora hangarfartyg. Storbritannien är ett av de tongivande Natoländer som lyft fram Kina som den viktigaste aktören i den globala stormaktskonkurrensen. ”Det är tydligt att Storbritannien betraktar Kina inte bara som en konkurrent, utan som ett hot,” skriver FOI i en rapport.
En Merlin-helikopter lyfter från flygdäcket på HMS Queen Elisabeth, den ena av Storbritanniens två nya, stora hangarfartyg. Storbritannien är ett av de tongivande Natoländer som lyft fram Kina som den viktigaste aktören i den globala stormaktskonkurrensen. ”Det är tydligt att Storbritannien betraktar Kina inte bara som en konkurrent, utan som ett hot,” skriver FOI i en rapport.

Nato-debatten är av naturliga skäl fokuserad på här och nu. Men det finns anledning att lyfta blicken.

Det är rimligen så att en säkerhetspolitisk linje som Sverige hållit i uppåt 200 år inte ska överges lättvindigt, men det är egentligen en bisak.

Poängen är att den nya gärna ska hålla väldigt många år framåt.

Och hur ser världen ut då?

 

Ryssland är strukturellt på dekis.

Befolkningen sjunker. FN räknar med att ryssarna är 135 miljoner 2050, sju procent färre än idag.

Det är egentligen värre än det ser ut. Ett dramatiskt fall i antal födslar under 1990-talet gör att det är ungdomarna, de som nu borde komma in på arbetsmarknaden, som inte finns.

Antalet sysselsatta 2030 beräknas vara 7 miljoner färre (65,5 miljoner personer) än antalet 2015.

Allt färre yngre måste försörja allt fler äldre.

Ryssland är redan nu en liten ekonomi, mindre än Italien, en dvärg jämfört med EU och ingenting tyder på att det kommer vända.

Landet står för 1,7 procent av världens BNP – Italien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland står för 13,2.

Ryssland är svårt råvaruberoende och dess viktigaste exportvaror – olja och gas – vill ingen längre ha, dels för att de är olja och gas, dels för att de kommer från Ryssland.

Nu har landet dessutom gjort sig till internationell paria, med svåröverblickbara konsekvenser.

 

Ryssland har rustat kraftigt i över ett decennium, men har hittills ändå haft betydande problem med att efter en lång förberedelse landvägen invadera ett grannland.

Takten i den ryska upprustningen kan svårligen upprätthållas över tid. Militärutgifterna som andel av BNP har sjunkit efter 2016.

Samtidigt rustar nästan alla EU-länder nu upp sina försvar. Tyskland tänker göra sig till en militär makt att räkna med igen.

Ryssland är relativt sett som starkast just nu. Europas kollektiva förmåga kommer att växa för var dag som går.

Ryssarna har fortfarande kärnvapen och betydande militära styrkor. De kommer med nuvarande ledning att vara en källa till oro och problem under överskådlig tid.

Men är det självklart att Ryssland om 10, 15 eller 20 år utgör ett militärt hot mot något EU-land?

 

Fråga vilken svensk som helst, och hen kommer att svara ungefär samma sak: Vi går med i Nato för att få skydd mot Ryssland.

Men för Natos tongivande länder är krisen i Östeuropa redan en sidoföreställning.

Barack Obamas omtalade ”svängning mot Asien” har över 10 år på nacken, och USA har betraktat Kina som sin huvudsakliga geopolitiska motståndare längre än så.

Säkerhetspakten Aukus mellan USA, Storbritannien och Australien bildades för ett halvår sen.

Internationellt diskuteras, mitt under brinnande krig, hur Europas försvarsmakter ska kunna hjälpa till i ett krig om Taiwan.

Det behöver förstås inte vara ett problem för Nato-linjen.

Det går alldeles utmärkt att argumentera för att Sverige av en rad olika skäl lojalt ska sluta upp bakom den ena av två supermakter i en storkonflikt på andra sidan jordklotet, och om USA angrips först kanske till och med skicka stridsflygplan och soldater för att utkämpa tredje världskriget om Spratly-öarna.

Men i det tempo som Nato-anslutningen nu verkar ske är det knappast en möjlig utveckling som svenskarna ännu haft en reell chans att ta ställning till.

Publisert:

LÄS VIDARE