Hälsofarliga ämnen i många hudblekningskrämer

Av:  TT

Flera butiker plockar bort hudkrämer ur sortimentet efter läkemedelsverkets kontroll. Arkivbild.
Flera butiker plockar bort hudkrämer ur sortimentet efter läkemedelsverkets kontroll. Arkivbild.

Flera hudkrämsprodukter som sålts i svenska butiker innehöll olagliga och hälsofarliga ingredienser.

”Mest alarmerande är de ämnen som hittades i hudblekningskrämer”, kommenterar Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket.

Efter att ha kontrollerat 622 olika hudvårdsprodukter kunde Läkemedelsverket konstatera flera brister som beskrivs som allvarliga, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. De hade anmärkningar på 44 procent av produkterna, varav 12 procent innehöll ingredienser som är förbjudna inom EU. Det rörde sig då om konserveringsmedel och parfymer.

”Vi har hittat hälsofarliga ämnen som hydrokinon och glukokortikoider i hudblekningskrämer, och det är också stor risk för att produkterna innehåller kvicksilver”, säger Charlotte Björkbäck.

Kontrollerna utfördes för att ta reda på hur säkra de produkter som säljs på den svenska marknaden är. Projektet gjordes i samarbete med 45 kommuner.

Flera verksamheter och butiker har frivilligt plockat bort och slutat sälja de berörda produkterna. I vissa fall har felmärkningar av produkter korrigerats. Kommunerna har även fattat tvingande beslut i de fall där försäljningen inte upphört.

”Här måste butiker och importörer bli mycket bättre på att följa regelverket, många gånger handlar det om okunskap som i värsta fall kan leda till hälsorisker”, säger Charlotte Björkbäck.

Hon tipsar allmänheten om att läsa innehållsförteckningen vid köp av hudkrämer för att kunna göra medvetna val. Enligt henne är det även viktigt att det finns en tydlig märkning som visar att ett företag inom EU/EES ansvarar för produkten.

Publisert:

Ämnen i artikeln