MP föreslår jordbruksavdrag
Owe Nilsson/TT
Publicerad 2022-02-07
Miljöpartiet vill se ett krispaket till jordbruket i form av sänkt skatt till jordbrukare.
Däremot säger MP nej till alla former av subventioner av fossil diesel.
Miljöpartiet föreslår ett särskilt jordbruksavdrag som ska gå till alla lantbrukare oavsett storlek och lokalisering. Avdraget ska baseras på intäkterna och innebär minskad inkomstbeskattning i näringsverksamheten.
– Vi vill ge bättre ekonomiska förutsättningar för svenska jordbrukare att möta krisläget. Miljöpartiets jordbruksstöd stärker lantbrukarna utan att öka de fossila subventionerna, säger språkröret Per Bolund till TT.
Kostnaden beräknas till 1,5–2 miljarder kronor och måste anmälas till EU-kommissionen som statsstöd.
Många förslag
Miljöpartiet vill också fördubbla den statliga klimatpremien för miljövänliga lastbilar och arbetsmaskiner och stödja energieffektiviseringar i lantbruket.
Förslagen har duggat tätt från partierna på sista tiden om hur staten ska möta de höga drivmedelskostnaderna, vilket särskilt drabbar jordbrukare.
Miljöpartiet vill inte stödja Centerns förslag att dubblera återbetalningen av dieselskatten till lantbrukare, som ingår som ett av flera förslag som Centern presenterat för att stödja jordbruket.
KD och SD har föreslagit att sänka kraven på hur stor andel förnybara bränslen som måste blandas i diesel, den så kallade reduktionsplikten. Det säger C nej till och föreslår i stället sänkt skatt på de förnybara drivmedel som blandas i diesel.
Ändrade reseavdrag
Miljöpartiet säger också nej till detta och föreslår i sin tur att skatten inte ska höjas på 100 procent fossilfria drivmedel och att regeringen ska fortsätta driva skattebefrielse och ändrade EU-regler, som i dag innebär att biodrivmedel inte får gynnas skattemässigt.
Centern har även föreslagit en reformering av reseavdraget med ökat landsbygdsfokus. Förslaget har välkomnats av finansminister Mikael Damberg (S).
Ett förslag från finansdepartementet om ett helt nytt system för ersättning för jobbresor har varit ute på remiss. Det innebär att dagens reseavdrag görs om till en skattereduktion som helt baseras på avstånd till jobbet.
Regeringen går nu igenom remissvaren och planerar att lägga fram en proposition om skattelättnad för arbetsresor den 12 april. Damberg uppger att man precis som C tittar på just en höjning av avståndsgränsen och ersättningsnivån.