Coronapandemin

Piller mot covid-19 halverade risken att dö

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Ett läkemedel i tablettform mot covid-19 kan snart finnas på marknaden.

Enligt bolaget Mercks studier kan medicinen leda till att färre behöver sjukhusvård eller dör med smittan.

Läkemedelsföretaget väntas nu söka godkännande för pillret.

Personer som nyligen fått covid-19 kan minska risken för att hamna på sjukhus eller avlida med sjukdomen med läkemedlet molnupiravir i pillerform, uppger amerikanska läkemedelsbolaget Merck, enligt nyhetsbyrån AP.

775 personer med underliggande hälsoproblem som fetma eller diabetes, och som hade fått mild eller medelsvår covid-19, ingick i studierna som Merck gjort med partnern Ridgeback Biotherapeutics, vars resultat blev offentliga på fredagen.

Personerna som fick läkemedlet inom fem dagar efter att de fått symtom löpte hälften så stor risk att hamna på sjukhus eller avlida med sjukdomen jämfört med personerna som fick ett placebo-piller.

Testerna gick så pass bra att studien avbröts, eftersom det ansågs oetiskt att ge placebo till hälften av gruppen när det fanns en substans med bra effekt.

Denna odaterade bild från läkemedelsföretaget Merck & Co. visar det nya experimentella antivirala läkemedel som sägs minska covid-19-relaterade sjukhusvistelser och dödsfall med hälften hos personer som nyligen smittats med coronaviruset.

”Långt över våra förväntningar”

– Det pillret kunde göra under de kliniska studierna sträckte sig långt över mina förväntningar, säger läkaren Dean Li, som är en av de personer som lett forskningen för Merck, till AP.

– Att se en halvering gällande sjukhusinläggningar eller dödsfall, det innebär en betydande klinisk påverkan.

Både personerna som fick läkemedlet och de som fick placebo-pillret uppgav att de hade fått biverkningar, men exakt vilka dessa var anges inte av läkemedelsbolaget. Gruppen som fick placebo ska ha rapporterat fler biverkningar.

De nya studierna har ännu inte granskats vetenskapligt, skriver AP. Tidigare studier av läkemedlet har däremot visat att patienter som redan är inlagda på sjukhus med svår covid-19 inte hjälptes av pillret.

Första i pillerform

De båda företagen bakom läkemedlet uppger att man är i kontakt med den amerikanska läkemedelsmyndigheten, och att man inom kort kommer att dela med sig av datan för studierna.

Man planerar också att söka godkännande i både USA och andra delar av världen för användning av läkemedlet.

Skulle läkemedlet godkännas blir det den allra första tillåtna medicinen i pillerform som används för att behandla covid-19.

Sedan tidigare har både USA och EU godkänt användningen av remdesivir för covid-19-patienter, men det läkemedlet ges via dropp eller injektion.

DAILY Det nya coronaläget

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Forskning & vetenskap

Coronaviruset

Läkemedel & medicinteknik

Läkemedel

Medicin