Ebba Busch om egna brottet: Sa sanningen

Ebba Busch (KD) dömdes för grovt förtal efter hustvisten med Esbjörn Bolin, 82.

I P1:s partiledarintervju försvarar hon sitt uttalande.

– Det är viktigt att förmedla att det jag sagt är sant, säger hon.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg skrev KD-ledaren Ebba Busch bland annat att hon hotats att backa från husaffären med Esbjörn Bolin, 82.

Hoten ska ha framförts av en person med ekonomiska intressen i att stoppa affären.

I juli 2021 dömdes Busch till villkorlig dom och 60 000 i dagsböter för förtal mot Esbjörn Bolins tidigare ombud Johann Binninge.

I sociala medier försvarade Busch sig med att hon var ”oskyldig i hjärta och själ”. Och det står hon fast vid.

– Jag tycker det är rimligt att man kan berätta hur ens förhållning är till det som har hänt. Det jag känner kring det då har jag sagt och jag har inte så mycket mer att säga, säger hon i P1:s partiledarintervju.

”Allvarligt brott i mina ögon”

I programmet får hon sedan frågan om förtalslagstiftningen bör mjukas upp:

– Den ser olika ut i olika länder och det som jag har sagt är sant och det är fastställt i domstol inte en utan två gånger. Att en person gjort sig skyldig till ett väldigt allvarligt brott i mina ögon. Det jag har återgett och jag ansåg var information allmängiltig fanns lätt att tillgå

Ekot: Men KD vill ju inte lätta på lagarna om förtal, snarare skärpa. Hur ska man förstå er linje när partiledaren argumenterar för en sak och partiet en annan?

– Jag har själv varit med och tagit besluten som har skärpt förtalslagstiftningen i Sverige. Och jag menar inte att det ska gälla någon annan lag för mig.

– Då har jag varit otydlig eller så har det tolkats illvilligt. Många vet inte om kan vara förtalsgrundande att säga något sant. Det är viktigt att förmedla att det jag sagt var sant.

Publisert: