Svenonius kräver krismöte om skjutningarna

Ministerns svar: Varför har Stockholm misslyckats?

Skjutningar och gängkriminalitet är det största samhällsproblemet i Stockholm just nu.

Det anser regionens högst uppsatta politiker Irene Svenonius (M), som själv avråds från att vistas i utsatta områden.

Nu vill hon få till ett krismöte med regeringen.

– Vi kommer att bjuda in både Region Stockholm och Stockholm stad till ett möte på onsdag i nästa vecka, svarar justitieminister Morgan Johansson.

Finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), har bjudit in inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) till ett krismöte om skjutningarna i Stockholm.

Bakgrunden är upptrappningen av våldet under sommaren och hösten.

– Vi måste ta tillbaka kontrollen över samhället. Och vi måste ta tillbaka våldsmonopolet. Människor som bor i Stockholm måste vara trygga, säger hon.

Det allt grövre våldet påverkar alla invånare, inte minst de som bor i de utsatta områdena med återkommande skjutningar, säger Svenonius. Hon tar som exempel Järvaområdet, norr om stan, där fotbollsträningar ställs in eftersom det bedöms vara för osäkert för barn att vistas ute.

 Irene Svenonius (M).
Irene Svenonius (M).

Kravlista till ministrarna

Själv avråds hon från att vistas i de utsatta områdena kvällstid. En avrådan hon av säkerhetsskäl inte vill uttala sig mer om.

– Det är fruktansvärt, det får inte vara så i Stockholm. Man ska kunna vara trygg och gå ute på kvällen.

I Svenonius inbjudan till ministrarna listar hon tre krav: Fler poliser i Stockholms utsatta områden, skärpta straff för grov brottslighet och åtgärder för att göra miljonprogrammen tryggare.

Presenterar kravlista

Varför vill du ha möte med regeringen just nu, denna utveckling har pågått under många år?

– Vi har haft många diskussioner i olika konstellationer om hur vi ska komma tillrätta med gängkriminaliteten. Det har funnits många förslag på bordet om vad staten måste göra. Under sommaren och hösten har det här trappats upp ytterligare.

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson.

Ministern: Varför har Stockholm misslyckats?

Justitieminister Morgan Johansson säger att det finns ett mycket stort behov att träffa företrädare för Stockholm, inte minst från Stockholm stad.

– Frågan man ställer sig är varför misslyckas Stockholm, när man lyckas i Malmö med att få ner skjutningarna? säger Johansson.

Han lyfter fram att trots att Stockholm gick med nästan 5 miljarder i vinst förra året så satsas det mindre på fritidsverksamhet, fältassistenter och LVU-placeringar.

– Vi kan från statens sida bidra med det som Irene Svenonius vill se. Men då måste kommunerna också svara upp med ökade insatser för att bryta nyrekryteringen. Jag tänker till exempel ställa frågan varför man tvekat med att införa projektet ”Sluta skjut” som har varit väldigt framgångsrikt i Malmö.

Morgan Johansson har bjudit in företrädarna för Region Stockholm och Stockholm stad nästa onsdag.

 Irene Svenonius (M).
Irene Svenonius (M).
Publisert:

LÄS VIDARE