Nyheter

Tre döda vid upplopp i Salomonöarna

Av: 

TT

NYHETER

Kvarlevorna efter tre personer har hittats i en utbränd byggnad i Salomonöarnas huvudstad Honiara. Det är de första rapporterade dödsoffren under flera dagars oroligheter.

Sedan i onsdags har Honiara skakats av upplopp och våldsamheter och byggnader i framför allt stadens kinesiska kvarter har satts i brand. De tre kropparna som hittades sent på fredagen är de första rapporterade dödsoffren under upploppen.

Enligt polisen är dödsorsaken ännu inte fastställd.

Lördagsmorgonen beskrivs som relativt lugn och utegångsförbud har gällt under natten efter tre dagars upplopp, plundring och bränder.

Australisk militär och polis anlände i Salomonöarna i torsdags för att bistå myndigheterna i försöken att återställa ordningen.

Protesterna är riktade mot landets premiärminister Manasseh Sogavare och hans regering. Sogavare skyller oroligheterna på utländskt inflytande och menar att missnöje med beslutet att 2019 byta diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina är den enda bakomliggande orsaken till våldsamheterna.

Experter menar dock att missnöjet har flera orsaker, bland annat hög arbetslöshet som har förvärrats under pandemin. Krisen har också underblåsts av långvarig fiendskap mellan invånarna på den folkrikaste ön Malaita och centralregeringen baserad på ön Guadalcanal.

Önationen med omkring 700 000 invånare har i årtionden uthärdat etniska och politiska spänningar. Malaitainvånare har länge klagat på att deras ö är försummad av centralregeringen, och splittringen intensifierades när Sogavare erkände Peking 2019.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert: