Väder

Dubbla snöoväder på väg mot Sverige

SMHI: Röd varning på onsdag

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Har du inte plockat fram din vinterjacka är det hög tid att göra det nu.

I veckan drar dubbla oväder och kyla in över nästan hela landet.

– Det kommer verkligen kännas som vinter med riktigt kalla temperaturer, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

De senaste dagarnas kalla temperaturer innebär att den meteorologiska vintern har kommit till hela Norrland, Svealand och stora delar av Götaland.

Även denna vecka väntas fortsätta i samma spår. Tidigt på tisdagsmorgonen drar ett snöoväder från Norge in över Götaland, och SMHI utfärdar en gul varning för snöfall på flera håll i landet.

– Från tidig morgon kommer det snöa ordentligt på Västkusten och komma 5 till 10 centimeter snö med tidvis ymnigt snöfall. Det ger besvärligt väglag med modd, snöhalka och nedsatt sikt vilket kan ställa till det i trafiken, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Snöovädret kommer sprida sig till Skåne, Blekinge och de västra delarna av Småland. Även där väntas det komma upp till en decimeter snö, och i Skåne kan det leda till ishalka på vägarna.

Svealand och Norrlandskusten får däremot en solig, men kall, tisdag.

– Det blir 5 till 10 minusgrader i Svealand och 10 till 15 minusgrader längs Norrlandskusten, säger Mikael Luhr.

Det kan bli snöskottning både en ...
... och två gånger på vissa platser i veckan.

Röd varning för snö och blåst

På onsdagen och torsdagen drar nästa snöoväder in. Denna gång kommer det från Nordsjön, och även det kommer bjuda på snöfall i stora delar av landet.

Snöfallet kan bli så kraftigt att SMHI har utfärdat en Röd varning för kraftig blåst och snöfall i delar av västra Götaland på onsdagen och torsdagen.

– I dagsläget ser mest snö ut att falla i Småland och Halland. Svealand och Norrland får dock en odramatisk onsdag med sol varvat med moln, men återigen kallt. I Svealand 5 till 10 minusgrader i Norrland 10 till 25 minusgrader, säger Mikael Luhr.

Även Götaland väntas få ytterligare 5 till 15 centimeter snö, men snöbyarna avtar under torsdagen. I Skåne väntas regn och blötsnö på onsdagen.

Ostadig och kall helg

I helgen kommer det vara fortsatt molnigt och kallt i stora delar av landet.

– På fredagen når snöbyar ner över södra Norrland och Svealand, men det är osäker hur mycket snö de ger i dagsläget. I Götaland når en del snöbyar in mot slutet av dagen men den handlar om små mängder, säger Mikael Luhr.

På lördagen slår vädret om och enligt prognosen kommer det snöa mer i söder än i norr, men minusgrader i nästan hela landet.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Superkyla – lägsta novembersiffran sedan 1980

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Sverige

Snöoväder

SMHI