Ny metod mot äggstockscancer testas

Av:  Vivvi Alström/TT

Äggstockscancer upptäcks ofta sent och hinner därför sprida sig. Arkivbild.
Äggstockscancer upptäcks ofta sent och hinner därför sprida sig. Arkivbild.

Äggstockscancer är den gynekologiska cancerform som har högst dödlighet. Nu ska en ny behandling som kan förlänga överlevnaden provas i Sverige.

Symtomen vid äggstockscancer är oftast diffusa, vilket gör att sjukdomen upptäcks så sent att den redan har hunnit sprida sig i bukhålan. Uppemot 70 procent av de som drabbas av äggstockscancer får sin diagnos i ett stadium när sjukdomen redan har bildat dottertumörer i buken.

Akademiska sjukhuset i Uppsala blir nu först ut i landet med att testa en ny behandling mot sjukdomen, hyperterm intraperitoneal cytostatika (HIPEC). Metoden innebär att man behandlar spridd äggstockscancer med både kirurgi och varm cytostatika i buken.

Cellgifterna värms upp

Cytostatikan värms upp till cirka 42 grader och får sedan cirkulera i bukhålan för att få bort cancerceller som kan vara kvar. Värmen gör att cancercellerna blir mer känsliga. Metoden används sedan lång tid tillbaka mot tarmcancer.

Tidigare studier har visat att kombinationsbehandling med HIPEC kan förlänga överlevnaden vid äggstockscancer. Behandlingen på Akademiska sjukhuset görs inom ramen för en internationell studie där man jämför överlevnaden efter enbart kirurgi.

De som kan delta i studien är kvinnor med spridd äggstockscancer, så kallad carcinomatos, vilket innebär att cancercellerna har spridits till den andra äggstocken, äggledarna, livmodern och bukhinnan. De slumpas sedan antingen till standardbehandling med kirurgi eller kirurgi med tillägg av HIPEC.

”Stor betydelse”

”Studiens resultat kan få stor betydelse. Om det visar sig att överlevnaden förlängs kommer sannolikt riktlinjerna för behandling att ändras”, säger Marta Lomnytska, överläkare vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studien beräknas pågå fram till år 2025. Forskarna ska undersöka skillnaden i överlevnad mellan grupperna och även analysera skillnader i återfall, livskvalitet och hälsoekonomisk.

Publisert: