SMHI varnar för oväder – skolor stängs

Hårda vindar och stora mängder snö eller regn väntas i delar av Norrland.

SMHI har utfärdat varningar för ovädret och nu stängs skolorna i Åre och Krokom.

– Man måste förbereda sig på mycket blåsigt väder och stora nederbördsmängder, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.

Ovädret som drar in från Norge och in över norra Sverige på onsdagen har fått namnet ”Gyda”. SMHI har skickat ut flera varningar.

Orange varning: Hård vind och kraftigt snöfall väntas på kalfjället i Lapplandsfjällen under onsdag och torsdag.

Gul varning: Hård vind på kalfjället i Jämtland från och med onsdagskvällen.

– Varningen gäller hela fjällkedjan. Det är mycket hård västlig vind och kommer kunna bli några decimeter snö, säger Anders Wettergren.

Gul varning: Plötslig ishalka väntas när snön övergår i regn som fryser på kalla vägar. Varningen gäller i Jämtland från och med onsdag förmiddag och framåt kvällen även i Västra Härjedalen. Dessutom drabbas Ångermanland, stora delar av Västerbotten och sydostligaste Norrbotten från och med eftermiddagen.

– I och med att det går över till regn så blir det risk för halka, som mest under onsdagen, säger Anders Wettergren.

Orange varning: Skyfallsliknande regn i västra Jämtland.

– Nu går det här snöfallet i Jämtland över i regn så det handlar om att stoppa regnmängder. Därför har vi gått ut med en orange varning för skyfallsliknande regn, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Stora nederbördsmängder väntar.
Stora nederbördsmängder väntar.

Skolor stängs

Bara i Åre väntas 28 millimeter nederbörd på onsdagen och 56 på torsdagen. Ovädret har fått kommunen att ställa in skolundervisningen till och med fredag. 1 450 elever berörs.

”På grund av förväntad svår vädersituation med ishalka, nederbörd och kraftig vind kommer våra grundskolor i Åre kommun att hållas stängda”, skriver kommunen på sin hemsida.

Även Krokoms kommun stänger sina skolor under onsdagen och torsdagen. Förskolor och fritids hålls bara öppna för barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten. 2 200 elever berörs.

– Att ha barn som kanske inte kan få en skolskjuts tillbaka från skolan på onsdagen vill vi inte riskera. Vi vill inte heller riskera att vårdnadshavare ska tvingas att ge sig ut i eländigt väder, säger Krokoms kommundirektör Jonas Törngren enligt ÖP.

Extrapersonal inkallad

Trafikverket rustar nu för kaos i Jämtland.

– Utifrån prognoserna förväntar vi oss att det kommer bli besvärligt och vi har kallat in alla extraresurser som vi har. Det är extra besvärligt att vi inte exakt vet om det handlar om snö eller regn, eller i värsta fall båda samtidigt, säger säger Karin Netterman, projektledare på Trafikverket, till SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE