Coronapandemin

Nya rekordet: Var 40:e kommuninvånare smittad på en vecka

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Omikron spränger alla gränser. Aldrig tidigare har en kommun haft så många smittade.

Rekordet slogs under vecka 1 av Alingsås, med 2,72 procent coronasmittade.

– Skulle läget förvärras kan vi tillfälligt behöva stänga vissa kommunala verksamheter, säger kommunalrådet Daniel Filipsson (M).

Antalet upptäckta coronafall i Sverige ökade under vecka 1 till rekordnoteringen 124 211 fall. Det var 109 procent fler än veckan innan, och motsvarar 1,2 procent av befolkningen.

Alingsås var hårdast drabbat med 2,72 procent coronasmittade. Det är den högsta smittsiffran hittills under pandemin i en enskild kommun. Rekordet innehades tidigare av Lycksele, där 2,64 procent smittades vecka 6 förra året.

Daniel Filipsson (M), kommunalråd i Alingsås.

Kommunalrådet i Alingsås, Daniel Filipsson (M), säger:

– Inom den kommunala räddningstjänsten har vi haft en sjukfrånvaro på mellan 20 och 25 procent. Vi har gått in med schemaändringar och har en stor restriktivitet vad gäller ledigheter där. Läget är också ansträngt i förskola, skola, äldreomsorg och hemtjänst.

”Kan behöva stänga”

Kommunalrådet är försiktigt hoppfull inför framtiden, men säger:

– Förhoppningsvis ser vi att det här kan peaka inom någon vecka eller två, men skulle det förvärras kommer vi att behöva stänga vissa kommunala verksamheter tillfälligt.

Vad tänker du om att var 40:e alingsåsbo smittades på en vecka?

– Det är naturligtvis ytterst anmärkningsvärt och allvarligt. Jag har ingen bra förklaring till vad det beror på. Men det kan ju bero på att vi är duktiga på att testa oss här, snarare än att vi är mer sjuka, säger Daniel Filipsson.

De sju mest coronadrabbade kommunerna i landet under vecka 1 ligger alla i Västra Götalands län. På femte plats hamnade Göteborg, med 1,98 procent smittade.

Daniel Bernmar (V) kommunalråd i Göteborg.

”Svaga grupper drabbas värst”

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) tillhör oppositionen i Göteborg. Han konstaterar att äldreomsorgen är hårt ansträngd, eftersom många är sjuka. Bernmar kritiserar det borgerliga kommunstyret.

– De har varit väldigt dåliga på att ge de ekonomiska förutsättningarna till verksamheterna för att återhämta sig efter de smittvågor som redan har varit. Äldreomsorgens personal är trött och sliten. Kommunstyret har inte vågat använda de pengar som regeringen har gett, i stället har man fått ett enormt överskott.

Hur ser du på att vaccinationsgraden är så låg i flera av Göteborgs socioekonomiskt utsatta områden?

– Det är otroligt upprörande att regionen har misslyckats med att vaccinera många där. Det är de redan svaga grupperna som drabbas värst just nu.

Vad har de själva för ansvar att vaccinera sig?

– Alla har ett stort eget ansvar. Men man måste tillämpa verktyg för att säkerställa att alla har fått rätt information. Det tror jag inte man har lyckats med, för då hade man inte haft en vaccinationsgrad på 40-50 procent i flera av de här områdena, säger Daniel Bernmar.

Fotnot: Vecka 1 inföll mellan 3:e och 9:e januari.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Sju kommuner i Västra Götaland hårdast coronadrabbade

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Alingsås

Omikron

Västra Götalands län