Socialdemokraterna

Maktspelet kring Magdalena Andersson – Löfvens skyddsling kan tvingas bort

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

Ebba Thornéus

NYHETER

Maktspelet om vem som ska bli Socialdemokraternas nästa ledare är i gång. Redan nu pekas en person ut som den mest sannolika efterträdaren.

Men samtidigt uppger flera S-källor att en större rockad i partitoppen kan vänta – där personer som skyddats av Stefan Löfven kan tvingas bort.

– Det som händer nu i partiet är att hantera att föra fram en duo, säger en källa.

Den interna processen inför ett partiledarval i Socialdemokraterna sker i slutna rum och vilka som kandiderar är hemligt – ända fram tills en kandidat presenteras av valberedningen inför partikongressen i november.

– Det partiet vill göra nu är att ha en väldigt hårt hållen process där valberedningen intervjuar ett antal personer och där alla diskussioner sker i hemlighet, för att sedan presentera ett namn som kongressen får välja, enligt en källa.

Finansminister Magdalena Andersson är en av de hetaste kandidaterna som partiledare.

Kommer finnas enighet

Rent formellt så är det partidistrikten som ska komma med namnförslag till den centrala valberedningen som leds av S-trotjänaren Elvy Söderström. Förslagen ska vara inlämnade senast 1 oktober och redan i går kväll började diskussionerna i flera distrikt.

Aftonbladet har ringt runt till ordförandena i distrikten. Frågan om vilka namn som finns på bordet och diskuteras är känslig inom Socialdemokraterna. Men ett par distriktstoppar uppger att man redan har förordat Magdalena Andersson under de möten som hållits.

– Jag tror att det kommer att finnas en enighet kring Magdalena. Det finns andra kvalificerade kandidater men om man har två lika bra som står emot varandra och den ena är kvinna så tror jag att det kommer bli omöjligt att gå förbi kvinnan, säger en person.

Flera distriktsordförande väljer att redan nu säga att medlemmarna i distriktet vill se en kvinna på posten.

– Jag tror nog att det finns tryck på att det ska vara en kvinna, säger en ordförande.

En annan distriktsordförande säger:

– Personligen så tycker jag att det är dags för en kvinna.

Nuvarande partisekreteraren Lena Rådström Baastad uppges nu hänga löst.

”Bred kritik mot henne”

Flera källor som Aftonbladet pratar med säger att partiledarvalet hänger samman med rollen som partisekreterare och den nuvarande partisekreteraren Lena Rådström Baastad uppges nu hänga löst. Rådström Baastad har kritiserats internt i flera år. Redan 2019 skrev Aftonbladet om det utbredda missnöjet mot henne.

Rådström Baastad handplockades av Stefan Löfven till posten i stället för att först väljas på kongressen.

– Det finns en bred kritik mot henne i partiet, men hon har skyddats av Löfven. Det som händer nu i partiet är att hantera att föra fram en duo. Partiordförande och partisekreterare, säger källan.

I går meddelade Lena Rådström Baastad att hon lämnar sin riksdagsplats men att hon står till nästa partiledares förfogande.

Om det blir Magdalena Andersson som tar över blir det naturligt att partisekreteraren blir en man, enligt en källa:

– Allt pekar mot att det blir Magda. Valberedningen har satt igång och kommer säkert se till att det blir en process som partiet kan sluta upp bakom.

 

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Socialdemokraterna

LÄS VIDARE

Damberg om kvinnofrågan: Det är relevant

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Magdalena Andersson

Stefan Löfven

Lena Rådström Baastad