Norrbotten

Hur många björnar finns det i Norrbotten?

Av: 

TT

Dags att kartlägga brunbjörnarna igen. Arkivbild.
Dags att kartlägga brunbjörnarna igen. Arkivbild.

NYHETER

Det var fem år sedan senast – men nu på lördag är det dags för en ny inventering av björnspillning i Norrbotten, rapporterar P4 Norrbotten.

Länsstyrelsen i länet vill ha allmänhetens hjälp att samla in spillningen. Utifrån den dna man hittar i avföringen kan man få kunskap om bland annat hur många björnar det finns och vilken geografisk spridning stammen har.

Myndigheten distribuerar ett särskilt insamlings-kit till bland annat bensinstationer och butiker. Men även utan ett sådant går det bra att börja plocka.

”Ta med dig lite spillning i en ren påse, till exempel en hundbajspåse. Notera datum och fyndplatsens koordinater. Sen kan du hämta ett provtagnings-kit när du har möjlighet”, säger projektledaren Rebecca Forsberg på länsstyrelsens sajt.

Kampanjen pågår från den 21 augusti till den 31 oktober.

Björnspillningsinventeringar sker med femårsintervall i björnlänen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Dalarna.

Länsstyrelserna i samarbete med Svenska Jägarförbundet arrangerar det hela och Naturhistoriska riksmuseet tar emot proven för analys.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Norrbotten

Björnar

Djur & natur