Ny virusmutation upptäckt i Uppsala – fullvaccinerade bland de smittade

En ny virusmutation har upptäckts i Uppsala, skriver tidningen UNT.

Varianten sprids nu i länet och även fullvaccinerade personer har smittats.

– Den verkar vara lite bättre på att smitta fullvaccinerade, säger forskaren Farshid Jalalvand.

Mutationen, som har fått namnet E484Q och är en undervariant till deltavarianten av coronaviruset, identifierades i ett prov som har analyserats, skriver UNT.

Fallet i Uppsala är det första säkert konstaterade i Sverige men enligt smittspårningsenheten finns totalt åtta fall i länet med starka indikationer på att det rör sig om den här virusmutationen. Nu pågår en intensiv smittspårning kring fallen.

Än så länge är det oklart hur smittsam mutationen är.

Upptäckten skedde på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Upptäckten skedde på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Experten: Inte orolig

Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, tycker inte att man ska bli alltför orolig av att den nya mutationen även kan smitta den som är fullvaccinerad.

– Alla varianter kan smitta fullvaccinerade. Den här subvarianten till delta verkar vara lite bättre på orsaka sådana genombrottsinfektioner, säger han.

I den här mutationen har aminosyrorna i spikeproteinet muterat från en aminosyra till en annan, förklarar han. När aminosyrorna byts ut på just den här platsen kan det påverka vaccinets effekt.

”Vaccin skyddar inte mot allt”

Men är man fullvaccinerad och smittas brukar inte infektionen bli så allvarlig, säger Farshid Jalalvand.

– Vaccin är inget sorts energikraftfält som skyddar mot allt som finns därute. Men det bygger upp ditt immunförsvar och skyddar dig mycket bättre.

Men finns det inte risk att en mutation som lättare smittar fullvaccinerade sprids väldigt snabbt?

– Vad jag förstår är det två som smittats av den här som varit fullvaccinerade. Att utgå från att den här varianten kommer att smitta en massa fullvaccinerade är att gå händelserna långt, långt i förväg. Jag är inte orolig att den kommer göra vaccinen verkningslösa, säger han.

Samtidigt är det viktigt att vara vaksam när nya mutationer uppstår, säger han.

– Man kan ju inte låtsas som att det inte händer. Eventuellt kanske de äldre bör få en tredje dos så att man får upp deras antikroppsnivåer inför vintern.

Förts in via utlandsresenärer

Två av dem som smittats har varit fullvaccinerade. Ingen smittad har behövt sjukhusvård.

Mats Martinell är medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är en naturlig utveckling av det vaccinationstryck vi har. Innan tillräckligt många är fullvaccinerade kommer virusvarianter som kan undvika vaccinskyddet att ha en fördel, säger han till tidningen.

Smittan misstänks ha förts in i landet i samband med resor i södra Spanien och Portugal. De hemvändande resenärerna ska i sin tur ha smittat minst en person.

I hela världen ska hittills 400 fall med E484Q ha hittats.

 

Publisert:

LÄS VIDARE