Orkan rycker närmare USA – hotar New York

Orkanen Henri rycker närmare den amerikanska östkusten och hotar metropolen New York.

Myndigheterna räknar med strömavbrott, översvämningar och uppslitna träd.

– Om du vet att du befinner dig i ett område som tenderar att översvämmas – lämna området nu, säger Andrew Cuomo, guvernör i delstaten New York, enligt CNN.

Stormvarningar har gått ut till 36 miljoner amerikaner. I delar av delstaterna New York, Connecticut och Massachusetts väntas orkanstyrka.

Orsaken är att orkanen Henri har växt i styrka över Atlanten och inom kort väntas dra in över landet. Myndigheterna förväntar sig strömavbrott och träd som slits upp av de kraftiga vindarna.

New York, med drygt åtta miljoner invånare, kan komma att drabbas av häftigt regn och kraftiga vindar.

Enligt New York Times beräknas orkanen nå New York på söndagskvällen lokal tid, det vill säga strax efter midnatt till måndag svensk tid.

Satelitbild på orkanen Henri, över Atlanten.
Satelitbild på orkanen Henri, över Atlanten.

Invånare uppmanas söka skydd

Delstatens guvernör Andrew Cuomo uppmanar invånare som bor på platser som är särskilt utsatta för översvämningar att ta skydd.

– Om du vet att du befinner dig i ett område som tenderar att översvämmas – lämna området nu. Om du ska hinna ta dig till en högre belägen plats så måste du göra det idag, säger han, enligt CNN.

Den långsmala ön Fire Island, som ligger som en yttre barriär utanför Long Island där New York breder ut sig, kommer att evakueras.

Christine Oakland-Hill som driver en restaurang i östra Long Island berättar för New York Times att hon blir alltmer orolig i takt med orkanen rycker närmare.

– Det är känslosamt, det här vårt levebröd och arv, säger hon.

Publisert: