Ryssland vill stärka bandet till Grönland

Av:  TT-Ritzau

Ryssland vill bland annat samarbeta med Grönland kring fisket. Här syns berget Sermitsiaq från Grönlands huvudstad Nuuk. Arkivbild.
Ryssland vill bland annat samarbeta med Grönland kring fisket. Här syns berget Sermitsiaq från Grönlands huvudstad Nuuk. Arkivbild.

Ryssland vill knyta Grönland närmare till sig. Landet vill se stärkta band när det gäller såväl fiske, som råvaror och kulturellt samarbete. Det skriver den grönländska tidningen Sermitsiaq.

De ryska planerna på ett närmare samarbete redogörs för i en utrikespolitisk skrivelse som det grönländska parlamentet, Inatsisartut, ska behandla i slutet av oktober.

För Sermitsiaq bekräftar Rysslands ambassadör i Danmark, Vladimir Barbin, landets förhoppningar.

– Ryssland har ett stort önskemål om närmare förbindelser med Grönland. Vi har så mycket gemensamt i den arktiska regionen att vi alla kan dra nytta av samarbete, för på så sätt kan vi lära av varandra, säger Vladimir Barbin till tidningen.

Han förklarar att Ryssland bland annat vill samarbeta kring att reglera resurserna, så att ”de arktiska kuststaterna har likvärdiga möjligheter vad gäller fisket”.

Ryssland är långt ifrån den enda stormakten som vill få inflytande över Grönland. Även Kina och USA försöker stärka sin position i regionen.

Förra veckan meddelade även EU att man vill spela en större roll i Arktis och planerar upprätta ett kontor på Grönland. Nästa år är målet att ha tre till fem anställda på plats i Nuuk.

Regionen är rik på naturresurser och sällsynta jordartsmetaller, som bland annat spås spela en stor roll i den gröna omställningen.

Publisert: