Över 100 döda i strider om oljestad i Jemen

Av:  TT-AFP

En begravningsplats där hundratals stridande begravts i den jemenitiska staden Marib. Fotot togs i somras.
En begravningsplats där hundratals stridande begravts i den jemenitiska staden Marib. Fotot togs i somras.

Mer än 100 Huthirebeller uppges ha dödats i flygräder söder om den strategiskt viktiga oljestaden Marib i det krigshärjade Jemen. Den regeringstrogna militärkoalitionen, som stöds av Saudiarabien, ska ha utfört räderna.

”Vi har genomfört 19 operationer mot (Huthi-)milismedlemmar det senaste dygnet i Abdiya, förstört tolv av deras militärfordon och deras förluster överstiger 108 medlemmar”, heter det i ett koalitionsuttalande som återges av den statliga tv-kanalen Al-Ekhbariya.

Marib ligger omkring tolv mil öster om huvudstaden Sanaa och är en av de sista större regeringskontrollerade städerna i norra Jemen. Den senaste tiden har Huhtirörelsen trappat upp sina attacker mot staden.

Huthirebellerna, som stöds av Iran, har sedan 2014 kontrollerat Jemens huvudstad Sanaa och stora områden i landets norra delar. Den av Saudiarabien ledda koalitionen stöttar den internationellt erkända regeringen som numera har sitt säte i Aden.

Kriget i Jemen har krävt tiotusentals liv sedan det bröt ut 2014. Omkring 3,3 miljoner människor har tvingats på flykt och hungersnöden är stor – minst 80 procent av Jemens befolkning tvingas förlita sig på bistånd, enligt FN.

Publisert: