Åkesson: Kvinnor nyckel för valframgång

Av:  Lars Larsson/TT

SD-ledaren Jimmie Åkesson håller sitt hösttal när Sverigedemokraternas kvinnoförbund har utbildningskonferens.
SD-ledaren Jimmie Åkesson håller sitt hösttal när Sverigedemokraternas kvinnoförbund har utbildningskonferens.

Valet nästa år blir ett av de mest livsavgörande och historiskt ödestyngda hittills, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Och ska det ”blågula blocket” till höger med SD vinna är de kvinnliga väljarna nyckel, spår han.

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna har ett problem med ojämn könsfördelning konstaterar Åkesson. Hans parti har mycket större dragningskraft på män än kvinnor.

– Det innebär det en gigantisk utmaning för oss, om vi vill bli största parti så måste det jämnas ut, sade Åkesson när han talade på SD-kvinnors utbildningskonferens i Norrköping.

– Det är den självklara nyckeln till att bli det största och dominerande partiet i Sverige.

Åkesson: Lockar mest män

Åkesson sade att partiet ägnat många år åt att analysera varför SD lockar en mindre andel kvinnliga väljare än andra riksdagspartier. Något riktigt svar finns ännu inte, säger Åkesson efter talet.

Finns det anledning till självkritik, har SD stött bort kvinnor?

– Vi har inte gjort något som stöter bort kvinnor utan det handlar om hur man prioriterar valfrågorna. Vi har drivit frågor som primärt lockar män, svarar Åkesson och nämnder kriminalitet, invandring och energipolitik.

– Min analys har alltid varit att kvinnor inte är mindre sverigedemokratiska i sina värderingar än män, men det handlar om hur man prioriterar frågorna, säger Åkesson som ändå hävdar att SD har den bästa politiken för kvinnor.

Blågula blocket

Före det val som Åkesson lyfter som ödestyngt nästa år väntar en strid om regeringens budget i november. Moderaterna och Kristdemokraterna hoppas att med stöd från Sverigedemokraterna och Liberalerna utmana med ett eget alternativ som kan styra om anslag och politik på för dem viktiga punkter.

– Det blir en fingervisning om hur det blågula blocket skiljer sig från den saliga blandning av motstridiga åsikter som finns på regeringssidan, sade Åkesson i talet och lovade att ta den striden ”fullt ut.”

I valet nästa år är SD det enda parti som kan möta väljarna med hedern i behåll, det enda parti som ”haft rätt” om den utveckling som gjort Sverige till ett skräckexempel på många områden, enligt Åkesson.

– Vårt land behöver en vuxen, trygg och verklighetsförankrad politisk ledning som bottnar i en socialt inkluderande och gemensamhetsskapande konservatism.

En katastrof

Ingen ska tro att ett byte av socialdemokratisk partiledare kommer att göra någon skillnad, det vill säga ett byte från Stefan Löfven till Magdalena Andersson, hävdar han. Det är samma katastrof.

– Omsorgen om den egna röstboskapen – i den bidragsklass som man har skapat – kommer att vara stark, oavsett om partiledaren heter Stefan Löfven eller Magdalena Andersson.

På TT:s fråga efteråt, om Åkesson ser de cirka 25 procent av väljarna som stödjer S som ”röstboskap”, svarar han nej.

– Det där var mer ett uttryck för hur de ser på sina egna väljare. Det handlar om att betrakta väljarna som just röstboskap, de bryr sig inte så mycket om dem efter valet, men före kastar man köttben till höger och vänster till dem.

Publisert:

Ämnen i artikeln