Ryssland har "70 procent" av viktig stad

TT

Publicerad 2022-06-01

Ryssland kommer allt närmare att ta kontroll över staden Sievjerodonetsk – och med det större delen av Luhansk.

På fronten i syd tycks det däremot vara Ukraina som rycker fram.

Ryssland kontrollerar för närvarande omkring 70 procent av Sievjerodonetsk, enligt Luhansk-regionens guvernör Serhij Hajdaj.

Hajdaj har meddelat ryska framryckningar i staden i princip dagligen under de senaste dagarnas intensiva strider. Han gör också gällande att större delen av staden har lagts i ruiner. Sievjerodonetsk, som före kriget hade omkring 100 000 invånare, är en av de sista stora ukrainska utposterna i Luhansk.

Enligt guvernören har en del ukrainska styrkor retirerat till ”mer fördelaktiga, förberedda” posteringar, medan en annan del har fortsatt strida inne i staden.

– Situationen är väldigt allvarlig och staden förstörs hänsynslöst, kvarter för kvarter, sade Sievjerodonetsk borgmästare Oleksandr Strjuk på tisdagen.

Strjuk beräknade då att omkring 13 000 civila invånare ännu var kvar i staden. Alla evakueringar har avbrutits med anledning av de tilltagande striderna.

”Galen” bombning

I Lysytjansk, en förort till Sievjerodonetsk, säger sig Ukraina ännu ha full kontroll.

Enligt Ukraina har Ryssland också bombat en fabrik i Sievjerodonetsk-området. Presidenten Volodymyr Zelenskyj beskriver bombningen som ”helt galen” i sitt dagliga tal, som publicerades natten till onsdag.

– Men det är inte längre förvånande eftersom för den ryska militären, för ryska befälhavare, för ryska soldater, så är all galenskap helt och hållet acceptabel, säger Zelenskyj.

Ryssland meddelar att omkring 130 ukrainska ”posteringar” har bombats under det senaste dygnet. Man gör gällande att omkring 200 ”fiendesoldater” dödades då, samt att ett helt batteri med USA-tillverkade haubitsar förstörts.

I Charkiv-regionen, intill den norra gränsen mellan Ukraina och Ryssland, rapporterar guvernören omfattande rysk beskjutning mot flera städer och orter.

Enligt Volodymyr Zelenskyj är det likväl ukrainska styrkor som avancerar där.

Hävdar viss framgång

– Vi har viss framgång i riktningen mot Cherson och avancerar i Charkivregionen. Ukrainas väpnade styrkor står emot pressen från ockupanterna i Zaporizjzjaregionen, säger Zelenskyj i sitt senaste framträdande i sociala medier.

Ukraina meddelade för ett par dagar sedan att landets styrkor hade tagit tillbaka flera byar och åter närmat sig Cherson, en ryskockuperad storstad i den korridor som Ryssland gått fram i längs med Svartahavskusten.

Guvernören i Mykolajiv, nära Cherson, säger att Ryssland retirerar vid den södra fronten och spränger broar i sin väg för att ukrainska styrkor inte ska kunna följa efter.

Ukrainas president tillstod dock på tisdagen att landet förlorar upp emot 100 soldater per dag.