Facket stämmer företag som förbjudit vaccin

Av:  TT

Fackförbundet Unionen stämmer ett företag som sparkat en man som arbetstränat hos dem för att han vaccinerat sig mot covid-19. Arkivbild
Fackförbundet Unionen stämmer ett företag som sparkat en man som arbetstränat hos dem för att han vaccinerat sig mot covid-19. Arkivbild

Fackförbundet Unionen stämmer ett företag för diskriminering efter att en 30-årig man som arbetstränat där inte fått arbeta kvar för att han vaccinerat sig mot covid-19, skriver tidningen Kollega.

Chefen för företaget säger till tidningen att de har en policy mot vaccin. Han ifrågasätter även att vaccin mot covid-19 existerar och uppger att 30-åringen känt till företagets inställning innan han vaccinerade sig våren 2021.

Unionen menar att 30-åringen diskriminerats eftersom han lider av sjukdomen MS och ska betraktas som funktionsnedsatt. Som MS-sjuk är det särskilt viktigt att undvika virusinfektion.

– Jag har full respekt för att man kan tänka olika kring vaccinering, men här handlar det om att bolaget inte respekterade hans medicinska behov. En arbetsgivare kan inte bestämma vilken medicinsk behandling en arbetstagare, eller i detta fall en praktikant, får genomgå. I detta fall innebär beteendet dessutom diskriminering eftersom det drabbade medlemmen svårare på grund av hans funktionsnedsättning, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, till tidningen Kollega.

Publisert: