Sverigedemokraterna beslutar om Fogelklou

Jörgen Fogelklous framtid i Sverigedemokraterna kan enligt uppgift till Aftonbladet avgöras nästa vecka.

Partiets medlemsutskott har utrett fallet – nu väntar partistyrelsens avgörande.

– Det är ett mycket annorlunda fall som inte liknar något vi haft tidigare, säger Martin Kinnunen, vice ordförande i medlemsutskottet.

Sverigedemokraterna inledde i våras en utredning om SD-toppen Jörgen Fogelklous påstådda kopplingar till hatkontot ”afghan”. Beslutet togs efter att Aftonbladet i flera artiklar granskat fallet.

– Efter att ha tagit del av ytterligare information samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, sa pressekreterare Christian Krappedal i maj.

Medlemsutskottet har som uppgift att utreda personärenden. Utredningarna överlämnas sedan till partistyrelsen som beslutar om personen ska uteslutas ur partiet. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Fogelklou-ärendet behandlas av partistyrelsen i nästa vecka.

Har ärendet på bordet

Martin Kinnunen är vice ordförande i medlemsutskottet och ledamot i partistyrelsen. Han bekräftar att partistyrelsen har möte nästa vecka men vill inte uttala sig om ärendet kommer upp då eller senare.

– Jag uttalar mig inte om vad som är på dagordningen i partistyrelsen, men jag kan säga att medlemsutskottet har ärendet på sitt bord. Om det kommer på partistyrelsemötet nu, eller på nästa, vill jag inte säga något om.

Är er utredning klar?

– Det avgör partistyrelsen. Den fattar beslut baserat på det som medlemsutskottet har gjort.

Jörgen Fogelklou.
Jörgen Fogelklou.

Experter granskade kopplingen

Det anonyma kontot ”afghan” var aktivt på forumet Flashback under 2010 och 2011 och spred mycket grovt rasistiskt och antisemitiskt hat. Trots de många kopplingarna till Jörgen Fogelklou utredde SD aldrig fallet. I Aftonbladets granskning slog flera säkerhetsexperter fast att det är sannolikt att Fogelklou låg bakom användaren, något han själv bestämt förnekar.

Martin Kinnunen säger att utredningen av Fogelklou skiljer sig mycket från tidigare ärenden som medlemsutskottet har hanterat. Normalt utreds saker som har gjorts eller sagts, i detta fallet handlar det om att säkerställa om något har hänt eller inte hänt, säger han.

– På det sättet är det ett mycket annorlunda fall, mer än så vill jag inte säga. Vi får se hur läget ligger efter partistyrelsemötet. 

Aftonbladet har sökt Jörgen Fogelklou men han har inte återkommit.

Martin Kinnunen, vice ordförande i medlemsutskottet.
Martin Kinnunen, vice ordförande i medlemsutskottet.
Publisert:

LÄS VIDARE