Polisen fåordig om Uppsalahändelsen: ”Inte en olycka”

Man föll från hög höjd i konserthuset – två dog

Publicerad 2021-11-03

Abba beklagar nu gårdagens händelse inför en konsert i Uppsala, där två män dog.

En man i 80-årsåldern föll från sjunde våningen i entrén och träffade en annan man i fallet.

– Vi har en god bild av vad som hänt, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen.

Polisen larmades till Uppsala Konsert & Kongress, UKK, klockan 18.48 på tisdagskvällen.

En man i 80-årsåldern hade fallit ner från hög höjd i konserthusets entré. I fallet träffades en man i 60-årsåldern som senare dog på sjukhus.

Abba: ”Tragiska nyheter”

Enligt polisen fanns runt 1 000 personer i lokalen för att se en hyllningskonsert till Abbas Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

På onsdagen skriver Abba Voyage på Twitter:

”I ljuset av de tragiska nyheterna vid hyllningskonserten i Sverige i går kväll, har vi beslutat att avvakta med att släppa vår konsert-trailer till i morgon. Kärlek, Abba Voyage”.

Polisen: Varken olycka eller avsiktligt

Polisen förhörde under tisdagskvällen och natten fler än tio personer som fanns på platsen när olyckan inträffade.

– Vi har nu en god bild av vad som hänt. Det var inte en olyckshändelse som gjorde att mannen föll. Det finns heller inget som tyder på att mannen velat skada andra, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Polisen vill i nuläget inte gå in närmare in på vad som orsakade fallet.

Händelsen utreds som grovt vållande till annans död, trots att polisen inte tror att mannen som föll haft som uppsåt att skada någon. Brottsrubriceringen behålls för att polisen ska kunna slutföra sin utredning.

– Vi planerar inte att vidta några nya stora utredningsåtgärder i ärendet. Det arbete vi gjorde i går gör att vi har en tydlig bild av händelsen. Det finns flera delar i ärendet som gör att vi inte vill lämna närmare uppgifter om vad som ligger bakom händelsen, säger Johan Thalberg.

Stor förstämning i Uppsala

Utanför konsertlokalen har vissa lagt blommor och ljus vid entrén. Den tragiska olyckan är det självklara samtalsämnet i Uppsala i dag.

Uppsalabon Shajan Bakir har bekanta som var på plats.

– Det skulle vara ett roligt event. Det måste ha varit så många skräckslagna personer där. Jag tänker på dem runt omkring, och nära och kära, säger hon.

Kommunalrådet Erik Pelling säger att Posom-gruppen, kommunens krisgrupp, fortsätter sitt arbete under dagen.

– Det är en fruktansvärd händelse för alla inblandade, säger Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala.

”Artisterna är chockade”

Den som varit på plats och är berörd uppmanas att höra av sig till Uppsala Konsert & Kongress, som är ett kommunalt bolag.

”Vi är alla chockade över den tragiska olyckan och våra tankar går till de avlidna, deras anhöriga och deras familjer”, skriver de på sin hemsida.

Konserten, arrangerad av eventbolaget MT Live, som skulle ägt rum under tisdagskvällen ställdes in. Konsertlokalen utrymdes och väntas hållas stängd i dagar framöver.

”Som ni säkert förstår så har det varit en tufft dygn för alla oss i produktionen. Våra tankar går till de omkomna och deras anhöriga. Vi vet fortfarande ingenting om vad som orsakat olyckan och hur detta kunde hända.” skriver MT Live på sin Facebooksida.

ANNONS