Israelisk dejtingsajt för hbtq-personer hackad

Av:  TT-AFP

En man med regnbågsflagga under prideparaden i Tel Aviv. Arkivbild.
En man med regnbågsflagga under prideparaden i Tel Aviv. Arkivbild.

En israelisk dejtingsajt för hbtq-personer har blivit hackad och uppemot en miljon användares identiteter kan ha avslöjats.

Israeliska experter skyller attacken på Iran.

Enligt det israeliska justitiedepartementet har sökmotorn Google och meddelandetjänsten Telegram stängt ned sajter och grupper där filen som uppges innehålla användarnas identiteter har delats.

Hackergruppen Black Shadow uppges ligga bakom cyberattacken. Gruppen läckte ett mindre antal identiteter redan i söndags och krävde då en betalning på motsvarande 8,5 miljoner kronor för att inte avslöja resten av identiteterna.

Hilda Peer, som sitter i styrelsen för den israeliska hbtq-organisationen Aguda, säger att deras stödlinje har fått dubbelt så många samtal sedan läckan och att det för vissa är ”livshotande” information som har lagts ut på nätet.

Flera israeliska it-säkerhetsexperter skyller attacken på Iran. Det är inte första gången som man från israeliskt håll anklagar Iran för en cyberattack – eller vise versa. Så sent som i söndags anklagade Iran just Israel och USA för en cyberattack mot ett bränsledistributionssystem som skapade kaos vid landets bensinstationer.

Publisert: