Fyrisbiografen stänger tillfälligt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Extremt låga besökssiffror i samband med corona, en nalkande sommarsäsong – och en renovering. Det är anledningarna till att Fyrisbiografen tillfälligt stänger från och med den 8 maj.

Fyrisbiografen pausar sin verksamhet.
Foto: Fyrisbiografen
Fyrisbiografen pausar sin verksamhet.

”Vi har fattat beslutet att tillfälligt stänga Fyrisbiografen från den 8 maj. Förutom de rådande omständigheterna är grunden till beslutet extremt låga besökssiffror i kombination med att vi nu närmar oss vår och sommarsäsongen” skriver Fyrisbiografen på sin Facebooksida, ett inlägg som har väckt många starka reaktioner bland Uppsalaborna.
– Vi fyller nog en funktion genom filmen och kan stå för en verklighetsflykt som man verkligen behöver just nu, säger Staffan Jagerfelt, teknik- och volontäransvarig på Fyrisbiografen.

Han understryker att det inte bara är pandemins och vårens kombinerat låga besöksiffror som bär skuld för den tillfälliga stängningen. Uppsalas kulturbiograf ska också få en ny skrud.
– Hela fastigheten har omdanats från kontor till bostäder och renoveringen var planerad sen långt tidigare. Det är en hel del som ska göras, foajén ska rustas upp bland annat. På ett sätt är det ju lite tur i oturen att den ska äga rum nu, när de flesta rekommenderas att stanna hemma.

Säljer biograffåtöljer

Fyrisbiografen är en av de äldsta biograferna i Sverige som fortfarande är i drift. Den startades 1911 av ”biografmannen” Hugo Plengiér. Sedan 2012 drivs Fyrisbiografen ideellt och stora delar av arbetet på bion sköts av volontärer.

Corona har förstås inneburit tapp för kulturbiografen. Men många har ändå velat stötta. Tidigt under pandemins spridning vidtogs en mängd försiktighetsåtgärder för att biobesökarna skulle våga sig dit, berättar Staffan Jagerfeld
– Vi satte golvmarkeringar för social distansering, spärrade av delar av salongen så att det inte kunde bli fullt. Vi har tänkt att om vi kan bedriva det genom ansvarsfulla former så är ingen skada skedd. Men vi har hela tiden varit beredda på att stänga om sådana direktiv skulle komma.

På sin hemsida listar biografen olika sätt som man kan stötta verksamheten på under corona. Bland annat genom att köpa presentkort – eller en biograffåtölj. Den som köper en av biograffåtöljerna får sitt namn förärat med en plakett på stolsryggen. Och biografens eviga kärlek, utlovar hemsidan.

Nyöppning av Fyrisbiografen förutspås i nuläget till mitten av augusti.

Publicerad: