Insekter

Sugen på lite syrsor till kaffet?

Av: 

TT

En man äter nystekta syrsor. Insekter som livsmedel framhålls som ett klimat- och miljösmart alternativ till dagens köttproteiner. Arkivbild.
En man äter nystekta syrsor. Insekter som livsmedel framhålls som ett klimat- och miljösmart alternativ till dagens köttproteiner. Arkivbild.

NYHETER

Granola med mjölmask till frukost och en bondkaka bakad på syrsamjöl till elvakaffet.

Med en liten kokbok hoppas forskare att människor ska kunna tänka sig att äta insekter.

– Det är en rätt så stor äckelfaktor i detta, säger Karin Wendin, professor vid Högskolan Kristianstad.

Två miljarder människor i världen har redan insekter som en del av sin kost, men i stora delar av världen har krypen långt ifrån en given plats på tallriken.

– Vi som inte äter insekter är egentligen de konstiga i världen. En stor del av jordens befolkning har det som ett dagligt livsmedel, men det är den västerländska kulturen som säger: "nej, det här är äckligt", säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Smakar som popcorn

För att höja acceptansen för insekter som livsmedel har forskare vid den skånska högskolan tagit fram ett häfte med några enkla recept där mjölmask och syrsor är ingredienser. Brownie med finmald mjölmask och maskchips är några exempel på bakverk och tilltugg som finns med.

– Kokar man färsk mjölmask luktar den lite som nykokt havregrynsgröt. Den har lite toner av umami, svamp och spannmål i smaken, säger Johanna Gerberich, adjunkt i mat- och måltidsvetenskap, som har tagit fram recepten.

– Syrsa är ofta torkad eller rostad, och då smakar den lite som popcorn. Den har även en proteinsmak med toner av kyckling eller skaldjur, fortsätter hon.

Forskargruppen har i ett par år studerat insekter som livsmedel. Exempelvis har man undersökt hur insekterna bör förpackas och vad som händer med dem vid tillagning. Forskarna har även gjort studier kring människors inställning till insekter som föda och de visar att yngre är mer välvilligt inställda än äldre.

– Vi såg även redan från start att man inte ville se hela insekter, men hade vi dem hackade eller malda var man mer positivt inställd. Sedan var det ändå många som var negativa. Så vi har en lång väg att gå – för många tycker att det här är superäckligt, säger Karin Wendin.

Inga insektsodlingar i Sverige

I flera länder inom EU - exempelvis Danmark och Finland – är det tillåtet att bedriva insektsodling och sälja dem som livsmedel, men i Sverige är handel med insekter ännu inte godkänt. Ett lagförslag från EU-kommissionen är dock på gång och då väntas även Sverige tillåta insektsodlingar.

– Vi behöver hitta nya proteiner som ersätter köttproteiner. Och insekter är jättebra proteiner. Det här är helt jämförbart med kött och fisk, säger Karin Wendin.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Bönder satsar på blommor för bin

ÄMNEN I ARTIKELN

Insekter

Kristianstad

Livsmedel

Kost

Mat