Coronapandemin

Östra Göteborg hårdast virusdrabbat

Av: 

TT

NYHETER

Antalet coronasmittade i Östra Göteborg sticker ut rejält jämfört med andra stadsdelar i Göteborg.

Frågan är bara vad statistiken betyder.

– Vi får inte falla i fallgropar och stirra oss blinda på siffrorna, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

Ökningstakten av antalet covid-19-smittade i Västra Götalandsregionen tycks ha avtagit något, enligt den senaste veckans statistik.

Men precis som med siffrorna för stadsdelarna manar smittskyddsläkarna till viss försiktighet i tolkningarna.

– Det tycks ha stabiliserat sig. Men det är för tidigt att säga om det håller i sig, säger Thomas Wahlberg, som är chef för smittskyddet i regionen.

Regionen har tidigare bara publicerat kommunvisa siffror, som visar att Göteborg har haft en stor majoritet av covid-19-fallen hittills. Nu har dock även siffror för hur det ser ut i de respektive stadsdelarna släppts.

Enligt statistiken har Östra Göteborg, som består av Bergsjön, Kortedala, Utby och Gamlestaden, klart flest antal fall både i faktiska tal och sett till antalet fall per 10 000 invånare.

"Komplex situation"

– Naturligtvis ställer man sig frågan varför en stadsdelsnämnd har många fler fall. Den viktigaste enskilda orsaken är nog att äldreboenden i Östra Göteborg varit hårt drabbade, säger biträdande smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

– Men vi vet också att man har varit väldigt flitig med att provta i Östra Göteborg, vi ser att det kommer många prover därifrån.

Andra faktorer som måste vägas in, fortsätter Leif Dotevall, är exempelvis att de drabbade kan ha fått smittan i en annan stadsdel än där de bor och att inte alla som bor på ett äldreboende är folkbokförda där.

Eftersom allt fler av de provtagna jobbar inom sjukvården kan det också ha stor betydelse var personalen bor.

– Självklart tänker alla på sådant som boendeformer, trångboddhet och så vidare och jag tror att det har betydelse, säger Leif Dotevall.

– Men det slår inte igenom så mycket, eftersom andra stadsdelar som verkligen också har de här utmaningarna inte visar den här bilden riktigt. Så det är verkligen en komplex situation.

Smittade i vården

Västra Götalandsregionen har den senaste tiden börjat ta prover på vård- och omsorgsanställda även med lindriga sjukdomssymptom. Av de omkring 550 provsvaren hittills har 24 procent visat sig vara smittade av det nya coronaviruset.

– Vi har börjat provta kommunal personal med lindriga symptom med en form av egentest, säger Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

– 24 procent är positiva för covid-19, det visar väl lite hur spridningen ser ut i samhället.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Göteborg

Coronaviruset

Angered

Gamlestaden

Hisingen

Storgöteborg