90 krogar kontrolleras i helgen

Av:  TT

Världen tittar avundsjukt på när svenskarna skålar på uteserveringar. Myndigheternas linje: kroglivet ska fortsätta, men trängseln i baren ska stoppas. Annars hotar stängning.

– En armslängd avstånd gäller, gärna mer, säger Pia Holmström, inspektör på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Hon är en av många miljöinspektörer i Sveriges kommuner som fått ett nytt myndighetsuppdrag: att rapportera kaféer, restauranger, nattklubbar och krogar som inte följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter om trängsel.

– Det första vi gör är att få en överblick på avstånd, innan vi kliver in och ger oss tillkänna, säger Pia Holmström.

Inspektörerna jobbar i par och går till fots från krog till krog under eftermiddagar, kvällar och nätter. I helgen ska 90 krogar kontrolleras. Oannonserat. Just denna eftermiddag spanar Pia Holmström längs Norra Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm.

– Här har de markerat tydligt med tejp för att förhindra trängsel vid köbildning, noterar hon och kliver in på Mälarpaviljongen, en populär sommarkrog med uteservering vid vattnet.

Soffgrupper avstängda

Avstånden i toalettkön är markerad med tejp. Soffgrupper är avstängda och längs baren hänger plexiglas för att skydda personal och gäster.

Att barhäng skulle vara förbjudet stämmer inte riktigt, enligt Pia Holmström.

– Mat och dryck ska intas sittande. Det får inte vara mingel i lokalerna. Men det är okej att låta gäster beställa och sitta i baren, så länge personalen ser till att det inte blir trångt.

Det är upp till varje krögare att hitta en lösning som fungerar just i deras lokal.

– Vi hör oss för hur de har tänkt. Vi påtalar om vi ser brister och försäkrar oss att de har en fungerande egenkontroll.

Berusade gäster

Pia Holmström går igenom checklistan från smittskyddsläkaren: Finns det möjlighet för gästerna att ta sig förbi bord och stolar utan att gå för nära? Uppmanas gästerna att hålla avstånd? Har städningen förstärkts? Finns handsprit?

– Det ser bra ut, konstaterar Pia Holmström.

En utmaning för krögarna är att se till att berusade gäster sköter sig.

– Jag har gått här som en coronadrottning och pekat med hela handen. Vi vill ta vårt ansvar i den här situationen, säger ägaren Arto Winter.

Om en gäst inte sköter sig?

– Då är det tack och hejdå. Det är ett samspel med våra gäster, där den stora majoriteten uppskattar att våra husregler efterlevs.

En överlevnadsstrategi

För Arto Winter handlar det om verksamhetens överlevnad. Han har plockat bort hälften av borden och förstärkt med en "coronavärd", som ser till att det är glest mellan gästerna.

– Sverige har valt en väg som innebär att vi kan fortsätta hålla öppet. Den fungerar bara om vi alla tar ansvar.

Hur lönsamheten påverkas av färre gäster är för tidigt att sia om.

– Hela branschen har en väldigt tuff tid framför sig. Men det är inte den kortsiktiga kassan som styr. Den största utmaningen är att hålla ut. Det ser inte ut att vara över i närtid, säger Arto Winter.

Krogar har fått stänga

Av 322 inspektioner har stadens inspektörer noterat 75 avvikelser. Nio krogar har rapporterats vidare till Smittskydd Stockholm, som tar beslut om stängning. I söndags fick fem krogar stänga, då smittskyddsläkaren ansåg att bristerna var så allvarliga att de utgjorde en smittofara. De har fått öppna igen, då bristerna åtgärdats. På fredagseftermiddagen tvingades ytterligare två krogar att stänga.

Och flera stängningar kan vänta, tror Pia Holmström.

– De flesta verksamheter vill göra allt de kan för att förhindra smitta. Sedan finns det vissa som behöver göra lite mer.

 

Fotnot: I en tidig version av artikeln framgick det inte tydligt att Mälarpaviljongen blev godkända i inspektionen.

Publisert:

LÄS VIDARE