Trump: Statsministern behöver inte säga åt svenskarna

USA:s president Donald Trump verkar tycka att Sveriges strategi mot coronaviruset fungerar.

Hans bild är att svenskarna håller sig hemma på eget bevåg.

– Statsministern i Sverige behöver inte säga åt svenskarna att stanna hemma. Folket stannar hemma automatiskt, säger han.

Donald Trump tog upp Sverige efter ett rundabordssamtal med företagsledare i Vita huset.

Den amerikanske presidenten framhåller att den svenska coronastrategin tycks fungera trots att restriktionerna inte är lika hårda som i många andra länder.

– Svenskarna springer inte runt och skakar hand, och kramar och kysser varandra. Deras barer är stängda och folket håller sig hemma, säger han och refererar till Stefan Löfven som ”statsministern” utan att nämna honom vid namn.

Donald Trump uttalade sig om Sverige – igen.
Donald Trump uttalade sig om Sverige – igen.

”Har haft det tufft”

Trump förklarar att Sverige är ett land som ofta tas upp som exempel när olika sätt att hantera coronapandemin diskuteras.

– De används som exempel. Men de har haft det tuff. Det är automatisk distansering, automatiskt skydd, men verksamheter är stängda, barer är stängda och du får inte stå i barerna, säger han.

Här ska påpekas att krogar och restauranger i Sverige i många fall visst är öppna.

Mer negativt tidigare

Presidentens kommentarer kommer i ett läge då flera amerikanska delstater diskuterar hur och när samhället ska öppnas upp igen.

Donald Trump har tidigare uttryckt sig mer negativt när han talat om den svenska ”flocklinjen”. Han har bland annat sagt att Sverige ”har stora problem” och att USA skulle ha haft ”två miljoner döda” om landet valt samma väg i kampen mot coronaviruset.


PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE