Trotsar eldningslarmet i påsk – flera larm om bränder

Bryter mot brandkårens avrådan att inte elda

Uppdaterad 2019-04-20 | Publicerad 2019-04-19

I Stockholm avråder brandförsvaret från att elda på grund av det torra väderläget.

Ändå trotsar flera personer rådet och passar på att elda under påskhelgen.

– De flesta tycker att det är väldigt jobbigt när vi dyker upp och att det gått så snabbt när elden börjat sprida sig, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns Brandförsvarsförbund.

Under gårdagen gick Storstockholms brandförsvar ut med en avrådan att elda i länet, samma sak gjordes i Uppsala. På flera platser i Sverige, bland annat i Kronoberg och i nordvästra Skåne råder eldningsförbud.

Trots varningarna har brandkåren tvingats åka ut på flera mindre bränder orsakade av privatpersoner.

– Det har varit ett antal incidenter. Jag tror man blir överrumplad över att det sprider sig så snabbt i det torra gräset. De flesta tycker att det är väldigt jobbigt när vi dyker upp och att det gått så snabbt att elden börjat sprida sig, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns Brandförsvarsförbund.

”Kör det till återvinningen i stället”

Brandkåren har åkt ut på larm bland annat i Haninge, Nynäshamn och Tyresö. Vid några tillfällen har mindre byggnader blivit lågornas rov.

– Om man har ris på tomten så önskar vi att man överväger ytterligare en gång om man faktiskt ska elda. Man bör överväga om man ska köra det till återvinningsanläggningar. Vi avråder å det bestämdaste att elda, säger Micael Jansson.

Än så länge är antalet larm hanterbart för räddningstjänsten i Stockholm, därför kommer man inte meddela ett eldningsförbud.

ANNONS