Kallfront stoppar sommarvärmen på obestämd tid

Fortsatt brandrisk, varnar SMHI

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Under påskhelgen blev det sommar på många håll i Sverige.

Men nu drar nordostliga vindar in och eliminerar solchanserna en lång tid framöver.

– Det här kalla vädret ligger kvar till åtminstone mitten av nästa vecka, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Laddar Live Upplevelse

Aprilvädret var en torr och mycket solig historia, framförallt under andra hälften av månaden. Enligt meteorologernas kriterium – dygnsmedeltemperatur över tio grader, under fem dagar i sträck – inträdde sommaren under påskhelgen i större delarna av Götaland och Svealand. Den 23 april blev det meteorologisk sommar på vissa håll i Storsjöområdet i Jämtland – vilket är extremt tidigt. Varmast var det i halländska Ullared den 26 mars – 26,4 grader, skriver SMHI i sin aprilsammanfattning.

Med det torra vädret följde också många skogsbränder. Larm om bränder i skog och mark ökade med 82 procent jämfört med april i fjol. ”Brandrisksäsongen kom tidigt i år”, konstaterade bland annat statsminister Stefan Löfven på Instagram.

Minusgrader i Götaland

Men under torsdagskvällen och natten mot fredag slår kylan tillbaka. I natt kan det bli minusgrader så långt söderut som i Götaland.

– Det är ju ett lågtryck nu som befinner sig öster om oss, som för ner betydligt kallare luft. Nu kommer det bli kallt väder en period framåt. Det blir ett helt annat väderläge kan man säga, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Hur länge då?

– Det ser ut som att den här kylan i alla fall ligger kvar till mitten av nästa vecka. Sedan är det lite mer osäkert, det finns små tendenser till att det går åt det varmare hållet i mitten av nästa vecka. Men inte något sånt soligt väder som vi haft tidigare, det ser vi inte, säger Per Holmberg.

På sina håll har det redan kommit snö.

– Det har kommit en del snö och kommer en del i dag över södra Norrland. Det här området rör sig ner över Svealand under eftermiddagen och kvällen. i Dalarna kan det vara inslag av snö under kvällen, och det kan möjligtvis bli snöflingor i luften lite längre söderut, i Svealand, under kvällen. Men där blir det inga direkta snömängder, säger Per Holmberg på Foreca.

Brandrisken är inte över

SMHI varnar alltjämt för risken för skogsbrand i Skåne, på Öland och Gotland, samt gräsbrand i Västerbotten och Norrbotten. Att det blir kallare dämpar möjligtvis brandrisken – men det hänger framförallt på nederbörd och luftfuktighet.

– Vi tittar på ett dygn i taget, och i morgon ser det ut som att brandrisken skulle kunna öka, framförallt i östra Götaland. Vi får fortsätta kolla på risken både för gräs- och skogsbrand framöver. Även om vi har kallare luftmassa som kommer in kan det vara så pass torrt i backen att brandrisk kan finnas i vissa distrikt, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Soliga eftermiddagar är det som mest bidrar till att öka risken för bränder i skog och mark. Men till helgen blir det snarare molnigt, lokala skurar och snöfall – inga ihållande nederbördsområden.

– Det är i så fall i början av nästa vecka som vi har något lågtryck som letar sig in och kan ge lite mer sammanhängande nederbörd. Vi får se om det kan hjälpa, säger Lovisa Andersson på SMHI.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Bränder

Foreca

SMHI

AB Voice