Cyklonen Kenneth har utplånat hela byar i Moçambique

FN varnar för ny väderkatastrof efter Idai

Hundratusentals människor har drabbats av cyklonen Kenneth, många är fast i översvämmade områden utan mat och byar har totalförstörts.

– Hus, vårdcentraler, skolor, polisstationer – all typ av bebyggelse drabbas av det här, säger Jessika Gustavsson på Rädda barnen.

Nu väntas ännu mer regn i Moçambique.

Det har bara gått några veckor sedan cyklonen Idai drog in över sydöstra Afrika. Ett av länderna som drabbades värst är Moçambique där närmare tusen människor dog.

Landets fjärde största stad Beira blev nästintill totalförstörd i ovädret och många av invånarna bor nu i tillfälliga läger.

Drog in i torsdags

Nu har en ny cyklon slagit till mot Moçambique – tropiska stormen Kenneth. Det var i torsdags kväll som cyklonen nådde norra delen av landet med kraftiga vindar och stora mängder regn.

– 80 procent av delar i vissa städer är helt bortsköljda, säger Jessika Gustavsson, katastrofexpert vid Rädda barnen i Sverige.

– Hus, vårdcentraler, skolor, polisstationer – all typ av bebyggelse drabbas av det här.

Saviano Abreu vid FN-organet OCHA delar den här bilden.

– Alltför många små samhällen är helt förstörda, inte ett enda hus står upp längre. Jag kunde se omkring tio samhällen i den situationen, säger han till AP, efter ett rekognosceringsuppdrag där förödelsen bevittnats från luften.

Det är kraftiga översvämningar och på flera ställen har det varit jordskred. Minst fem personer har bekräftats döda, men dödssiffran väntas stiga när den humanitära hjälpen når fram till det drabbade området.

Så många som 700 000 människor kan påverkats av Kenneths framfart och AP rapporterar att många människor är fast utan mat och vatten.

Eftersom många vägar förstördes under Idais framfart är helikopter eller flygplan enda sättet att få en uppfattning om katastrofen.

Kommer mer regn

Kenneth beräknas ha förstört 3 300 bostäder och omkring 18 000 personer befinner sig i nödläger, enligt Moçambiques krismyndighet. Ovädret har nu stannat upp och väntas bära med sig omfattande regn över bland annat Cabo Delgado-provinsen, och leda till omfattande översvämningar där och i södra Tanzania.

– Det här kommer att bli en väldigt komplex insats. Jag skulle säga att skydd är en stor prioritet, eftersom regn väntas de kommande dagarna och vatten och mat kommer att snabbt behövas, säger Abreu.

Jordbruk och odlingar slås ut direkt vid den här typ av katastrof.

– De människor som får sitt dagliga levebröd därifrån drabbas i längden ännu hårdare än vad vi kan förstå i dag, säger Jessika Gustavsson vid Rädda barnen.

Publisert:

LÄS VIDARE