Multiresistent malaria sprids i Sydostasien

avTT

Foto: David Longstreath/AP/TT
Malariapatienter får behandling på ett sjukhus i Pailin i Kambodja 2009. Den resistenta stammen har spridits från Kambodja till andra sydostasiatiska länder.

En malariastam som är resistent mot två av de vanligaste malariamedicinerna sprider sig snabbt i Sydostasien, enligt en studie genomförd av universitet i Storbritannien och Thailand.

Stammen KEL1/PLA1 har spridits från Kambodja och blir nu allt vanligare i regionen, samtidigt som den har utvecklats och plockat upp nya genetiska mutationer vilket spås göra den ännu mer resistent.

– Vi upptäckte att den hade spridits aggressivt, ersatt lokala malariaparasiter och därmed blivit den dominerande stammen i Vietnam, Laos och nordöstra Thailand, säger Roberto Amato, en av forskarna bakom studien som publicerats i The Lancet.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) dog runt 400 000 människor världen över i sviterna av malaria 2017, merparten i subsahariska Afrika. Sjukdomen kan botas om den upptäckts i ett tidigt stadium, men resistens mot malariamedicin växer i många delar av världen – framför allt i Sydostasien.

Forskarna oroas av hur hastigt den resistenta stammen spridits i regionen.

– Andra mediciner kan vara effektiva i nuläget, men situationen är extremt bräcklig och studien visar att det behövs akuta åtgärder, säger Olivo Miotto vid universitetet i Oxford.