”Rastema går igen genom Trumps karriär”
Troy Enekvist/TT
Publicerad 2019-07-17
Trumps tweetar om de fyra demokratkvinnorna faller in i ett återkommande mönster.
– Det finns ett rastema som går igen genom hans karriär, både som affärsman och politiker, säger Erik Åsard, professor emeritus vid Uppsala universitet.
Efter tre tweetar från Donald Trump om "progressiva demokratiska kongresskvinnor" har en vild debatt brutit ut i USA. I den första tweeten skrev han att kvinnorna "ursprungligen kommer från länder vars regeringar kort och gott är katastrofer, de värsta, de mest korrupta och mest inkompetenta i världen". Han följde därefter upp med: "Varför åker de inte tillbaka och fixar de helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från".
Debatten har lett till att ett delat representanthus röstat igenom en resolution som fördömer Trumps uttalande. Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, beskriver händelsen som ett återkommande mönster och strategiskt uttänkt.
– Jag tror att han vill konstruera en fiende till nästa val och göra demokraterna till ett parti som bara värnar om minoriteterna och inte det vita Amerika. Så det är ju väldigt strategiskt uttänkt, säger Erik Åsard.
Han understryker att Trump dels vill mobilisera sina kärnväljare och dels visa på en splittring bland demokraterna som inte är eniga om politiken.
"Inte en slump"
Anledningen att Trump valt att gå på just dessa kvinnor ser Åsard inte som en slump. Han beskriver kvinnorna som väldigt radikala inom både inrikes- och utrikespolitiken, och Trump försöker utmåla dem som typiska för demokraterna och som extrema och farliga för landet.
– Han har tagit fasta på att en del av kvinnorna gjort ganska långtgående uttalanden i exempelvis Mellanösternfrågan, som varit på gränsen till antisemitiska eller i alla fall starkt Israelkritiska. Han försöker utnyttja dessa uttalanden och påstår att de är rasister och antisemiter, inte han, säger Erik Åsard.
Han poängterar att Trump och hans partvänner vill få kvinnorna att framstå som demokraternas ansikte utåt, vilket de bara är i begränsad utsträckning och att de blev invalda i kongressen först 2018.
Återkommande mönster
– Han kommer från en miljö som är icke inkluderande där han tog starkt intryck av pappan. Så han har alltid burit med sig en avsky mot människor som inte är som han och har en annan bakgrund än han. Det arvet tog han med sig in i politiken, säger Åsard.
Han förklarar att det var mest tydligt när han och pappan var i fastighetsbranschen och byggde lägenheter. De hyrde då inte ut till svarta personer vilket de blev stämda av justitiedepartementet för. Det resulterade i en uppgörelse som aldrig offentliggjordes.
Åsard tror att det riskerar att bli ökade motsättningar mellan grupper som leder till ett ökat våld.
– Det har visat sig att antalet hatbrott ökat starkt de senaste tre åren och jag tror att en faktor är att presidenten normalisterat den här typen av språkbruk. Jag tror att han och hans parti ser att man vinner på det här, säger Erik Åsard.