Hundratals deltog i minnesstund i Umeå

Prästen efter flygolyckan: ”Har mött döden många gånger”

UMEÅ. Umeå stads kyrka öppnade under måndagskvällen dörrarna och anordnande en minnesstund för de nio som omkom i flygolyckan.

Flera hundra personer deltog och tände ljus för de avlidna.

– Det är jätteviktigt. Man behöver få fysiskt agera och vara delaktig, säger prästen Ingrid Holmström Pavval.

Klockan 19 under måndagskvällen genomfördes en minnesstund i Umeå stads kyrka, med anledning av flygolyckan där nio personer omkom.

Flera hundra besökare kom.

Prästen Ingrid Holmström Pavval höll i minnesstunden och Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå, deltog också.

Nio tända ljus

Holmström Pavval, som stod framför nio tända ljus, talade om ”det ofattbara” som nu drabbat de avlidnas familjer, vänner och anhöriga.

– Det ofattbara har nu hänt. Sorgens mörker bredde ut sig över nära och kära och hela staden Umeå, sa hon, men tillade att det finns ljus och hopp i mörkret.

Alla på plats fick möjlighet att gå fram och tända ljus för de omkomna personerna.

Många deltagare på minnesstunden grät och höll om varandra.

Besökarna fick sedan möjligheten att stanna kvar i kyrkan, efter minnesstunden.

”Varje sorg är individuell”

– Svenska kyrkan har under många, många hundra år erfarenhet av att jobba med kris och katastrofer. Sedan är varje incident och olycka en enskild händelse. Det finns ingen mall eller checklista, det gäller att försöka skapa lugn och trygghet, säger Ingrid Holmström Pavval och fortsätter:

– Man får lyssna in vilket behov den enskilda har, eftersom varje sorg är individuell och tar sig olika uttryck.

Hur gör man för att bearbeta en sådan här sorg?

– Det är viktigt att ha människor omkring sig. Mänsklig kontakt behöver vi. Vi behöver en kram eller ett telefonsamtal. Vi behöver inte så många ord.

Symbolhandling

Många människor upplever att det är svårt att möta en människa som är i sorg, säger Holmström Pavval.

– När jag, som inte är drabbad, möter den drabbade så viker jag kanske åt sidan. Jag tänker ”vad ska jag säga”. Men du behöver inte säga någonting. Du behöver bara vara där, stanna där, titta i ögonen eller ge en kram.

Hon menar att det svenska samhället under lång tid har försökt glömma bort döden eller gömma döden, men att någonting har hänt de senaste åren.

– Den typen av samling vi haft i kväll är som en symbolhandling, som vi fått under senare tid. Man lägger blommor och tänder ljus på olycksplatser. Det är jätteviktigt. Man behöver få fysiskt agera och vara delaktig.

– I stället för att jag, som präst, ska stå och prata i en halvtimme så får alla vara delaktiga. Arbeta med sin sorg tillsammans. Det gör något med vår bearbetning.

Har mött döden många gånger

Hundratals ljus brinner i Umeå stads kyrka och bredvid de nio ljuslyktorna längst fram har flera besökare lagt blommor.

Ingrid Holmström Pavval, som också arbetar som sjukhuspräst, har mött döden många gånger i sitt liv.

Hur klarar man av det?

– Man klarar av det därför att man i sitt arbete någonstans ändå har sin professionalitet. Sedan så finns det naturligtvis ganska många gånger när jag har mött döden och mött anhöriga och varit med om väldigt jobbiga situationer där jag sedan, när jag kommit hem, stänger in mig och gråter en tår.

– Så kommer det bli i kväll också.


PODD: Teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den allvarligaste sedan 1989.

– Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.

 Lyssna  iPhone  Acast  Spotify

 

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE