Satt fast i Insane på Gröna Lund i 40 minuter

avPetter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtta personer satt fast i Gröna Lunds åkattraktion Insane i 40 minuter på onsdagen.

Ett strömbortfall tros ha legat bakom stoppet.

– Det är säkerhetssystemet som gjort att gondolen i banan har stannat, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Det var vid 12-tiden på onsdagen som åkattraktionen Insane på Gröna Lund i Stockholm stannade.

– En av gondolerna stannade i bromsen i mitten av banan, där det ska kunna stanna helt enkelt, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Foto: LÄSARBILD
Passagerarna satt fast i attraktionen i 40 minuter.

Totalt åtta personer – fyra i varje gondol – blev fast i sina säten på omkring 15 meters höjd, i 40 minuter.

– Vår personal har varit uppe och pratat med gästerna och delat ut någon filt när en av dem frös lite, säger Annika Troselius.

– Nu är de nere och personalen har tagit hand om dem. Jag fick höra att de varit lugna.

Strömbortfall

Orsaken till stoppet tros ha varit ett strömfel.

– När gondolerna kommer tillbaka till plattformen där man kliver på och av så finns det en bom som ska fällas ner ovanför gondolen. Den sänks ner så att gondolen ska räta upp sig när den åker in på plattformen, säger Annika Troselius.

– De här sensorerna till bommen har på något sätt fått ett strömbortfall, så att bommen inte vill sänka sig eller höja sig. Och då stannar gondolen på banan av säkerhetsskäl. Det är säkerhetssystemet som gjort att gondolen i banan har stannat i sin broms.

Står fortfarande stilla

Efter stoppet stod attraktionen stilla i drygt två timmar till – medan Gröna Lunds personal undersökte vad som kan ha hänt.

– Våra tekniker håller på och felsöker varför den fick ett strömbortfall så att vi kan åtgärda det och öppna attraktionen igen, säger Annika Troselius.

Klockan 14.30 hade Insane öppnat igen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM